Primer pla de Carles Puigdemont enfadat
POLÍTICA

Un exconseller de Puigdemont admet que l'1 d'octubre va ser un engany

Santi Vila explica com el Govern va mentir els votants indepes

"El referèndum de l'1 d'octubre serà oficial i vinculant perquè el Govern aplicarà el resultat". Així es dirigia Carles Puigdemont als catalans setmanes abans de l'1-O del 2017. El president de la Generalitat i tots els consellers agitaven així els seus. I ho van fer conscients que estaven enganyant el personal, inclosos els seus propis votants independentistes.

Així ho ha admès el que va ser conseller d'Empresa del Govern de Puigdemont l'any 2017. En una entrevista a la Cadena SER, Santi Vila ha explicat que tot l'Executiu català sabia que la votació de l'1 d'octubre no tindria validesa “política, jurídica ni administrativa”. Bé, ho sabien “tots, menys Clara Ponsatí”, ha comentat entre rialles.

Pla mitjà de Santi Vila, assegut, en una roda de premsa

En aquesta entrevista a la ràdio del Grup Prisa, Santi Vila ha admès l'engany a què van sotmetre els seus propis fidels. L'exconseller no ha volgut qualificar-lo de “farol”, perquè això “podria resultar insultant per als que noblement” es creien les paraules que els transmetia el seu govern. Però la seva explicació ve a dir precisament això, que anaven de farol i que van enganyar fins i tot els seus.

Per a Vila, la intenció era acumular un "gran capital cívic i fer una gran mobilització política" amb l'objectiu "d'exhibir múscul i força per forçar reformes". De fet, segons l'exconseller, uns mesos abans del referèndum, el Govern va fer una oferta al govern de Mariano Rajoy. Aquesta consistia a renunciar a la unilateralitat a canvi de diverses reformes, principalment fiscals.

La proposta a què fa referència Santi Vila estava avalada pel mateix Puigdemont i fins i tot per Artur Mas. "Si l'Estat hagués reparat tots els incompliments, hauríem matat el gos i hauríem matat la ràbia", assegura. D'aquesta manera, l'exconseller assenyala Soraya Sáez de Santamaría i l'executiu de Rajoy com a culpables que la qüestió no s'hagués solucionat en aquell moment. Estàvem al març del 2017.

Així, segons el seu relat, Rajoy es va negar a acceptar la proposta avalada per Puigdemont. I aquest va optar per continuar enganyant els seus votants i posant-los als peus del cavall l'1 d'octubre.

No és la primera vegada que membres d'aquell Govern expliquen que això de l'1-O va ser un fanal. Al judici, tots els membres de l'Executiu català també van dir davant del jutge que allò no anava de debò. Però això no els va servir per eludir la presó, encara que després fossin indultats per Pedro Sánchez.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

Amb aquestes paraules, Santi Vila confirma el que és ja fa temps que és una evidència. Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i companyia van forçar la màquina amb conseqüències fatals per a Catalunya i els catalans. Però és que, a més, ho van fer a costa d'enganyar una base independentista que es va creure el seu relat. Un farol que no va aportar res de positiu, més enllà que aquests mateixos partits processistes que van mentir el 2017 segueixen mantenint quotes de poder passats sis anys.

➡️ Política

Més notícies: