Salvador Illa, en un segon pla, mira atentament Pere Aragonès, en primer pla, mentre aquest parla des del seu escó al Parlament
POLÍTICA

L'esquerra s'agrupa i el Parlament aprova regular els pisos turístics a mitges

ERC és obligada a canviar punts clau del seu decret, que queda diluït i aconsegueix no agradar ni als propietaris de pisos ni a l'esquerra radical


Catalunya regularà els pisos turístics, però no pas com volia el Govern de la Generalitat d'ERC. El decret que havia preparat el gabinet d'Ester Capella pretenia posar un límit en funció dels habitants de cada municipi. Al principi, Esquerra volia que fossin més de 250 les poblacions obligades a regular els seus habitatges amb llicència d'ús turístic i al final seran menys de 150. Tot per aconseguir el vot del PSC, que s'ha unit al Sí de la CUP i els Comuns.

L'esquerra, doncs, s'ha alineat al Parlament per fer el que li agrada més: regular, crear més tràmits públics i no escoltar els propietaris d'aquests habitatges. De fet, alguns propietaris s'han manifestat a les portes del Parlament per protestar. El que és significatiu és que seran els ajuntaments d'aquests 140 municipis 'tensionats', els que hauran de decidir si volen pisos turístics, quants volen i en quines condicions.

A més, els consistoris tenen feina: hauran d'aprovar un plantejament urbanístic i enviar-lo a la Generalitat, que haurà de donar l'ok. Totes les llicències tindran una vigència de 5 anys i es prorrogaran automàticament si l'ajuntament de torn ho permet en aquest nou plantejament. La Generalitat, doncs, es renta les mans: podrà dir que ha iniciat la regulació, però ha acabat aprovant un decret neutre, sense línies vermelles i deixant "el marrón" per a la petita administració.

Com calia esperar, l'aprovació del decret no ha agradat al sector. Se senten menyspreats, ja que no hi ha hagut diàleg i en un inici es volia acabar amb 28.000 pisos turístics sense escoltar ningú ni parlar amb els ajuntaments. En aquest sentit, la Federació Catalana d´Apartaments Turístics ja ha anunciat que portarà el decret llei al Tribunal Constitucional, ja que consideren que no s´ajusta a la llei. Un text que tampoc ha agradat a desenes d'alcaldes, que han signat un manifest en contra del text.

D'altra banda, la mà del PSC ha diluït la norma futura. Ja no queda ni rastre dels 10 pisos per cada 100 habitants als "municipis tensionats", de manera que cada municipi, entre ells molts on governa el PSC, podran decidir. Un dels exemples és Salou, que estava radicalment en contra i ara podrà mantenir la seva oferta d'habitatges d'ús turístic.

Pla mitjà d'Anna Simó mirant a terra, Pere Aragonès mirant al cel i Ester Capella, de fons, mirant a terra

El decret final no és del gust de l'esquerra radical. La CUP ha votat a favor i ha celebrat que es comenci a regular el sector, però ha lamentat la poca valentia del Govern d'ERC. I el Sindicat de Llogateres, una mena d'ONG vinculada a la CUP ha carregat contra el PSC i “els pactes per descafeïnar” el text.

Esquerra Vs dreta al Parlament

De vegades el procés deixa de tapar la ideologia. Podria ser un bon resum del que va passar al Parlament aquest dimecres. El decret de regulació dels pisos turístics s'ha aprovat amb 78 vots a favor, els del PSC, ERC, Comuns i CUP. D'altra banda, Junts, Ciutadans, PP i Vox han votat en contra, atacant la regulació i assegurant que no hi haurà canvis alguns al mercat de lloguer d'aquests 140 municipis.

Imatge de Pere Aragones amb la mà a la barbeta, assegut al seu escó del parlament de catalunya

I, una altra vegada, el PSC fent valdre el seu pes i traient un rèdit que ERC els regala. El text final deixa la decisió a mans de 140 ajuntaments. Hi estan gairebé tots els de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, controlats pel PSC, així com Lleida, Tarragona, Salou, Reus o Lloret de Mar, on l'alcalde és, sorpresa, socialista.

➡️ Política

Més notícies: