Montaje de Tania Verge en un paisaje rural con un pueblo pequeño de fondo
POLÍTICA

L'entitat que dona ajuts per repoblar micropobles amb immigrants respon

El projecte 'Oportunitat 500' neix envoltat de polèmica


Ajuts i un sostre per a refugiats i immigrants que vulguin viure en pobles catalans en risc de despoblació. Aquesta és la idea d''Oportunitat 500', una iniciativa impulsada per l'Associació Micropobles de Catalunya. El projecte compta amb la col·laboració de la Conselleria dIgualtat i Feminismes, i el Servei dOcupació de Catalunya (SOC).

El pla neix rodejat de polèmica, ja que les ajudes per viure en aquests pobles van exclusivament adreçades a immigrants. Un ciutadà català va fer pública la denegació de l'ajuda per part de ladministració. I personatges com l'activista Anthony Sánchez i la política Sílvia Orriols han sacsejat les xarxes per denunciar aquesta discriminació.

Ara, l'associació Micropobles de Catalunya respon a la polèmica a través d'un fil de Twitter. Ho fan, diuen, per respondre als insults de “delinqüents, racistes, suïcides, psicòpates, idiotes, rates, ignorants, colonitzadors, vividors i corruptes”.

Micropobles es defensa

Expliquen que 'Oportunitat 500' és un programa pilot d'un any de durada destinat a persones migrades i refugiades amb característiques molt concretes. Aclareixen que els beneficiaris treballen i es fan càrrec de les despeses d'allotjament. I asseguren estar “en contra de qualsevol expressió d'odi i racisme”.

Segons l'associació, acompanyen a les famílies en el procés d'integració, que inclou l'escolarització i l'aprenentatge del català i el castellà. "Per a altres perfils i circumstàncies hi ha línies d'ajudes i programes que l'administració posa a disposició dels ens locals", afegeixen.

Reivindiquen que "des de Micropobles treballem per aconseguir un pla de rehabilitació que permeti disposar d´un parc d´habitatge a l´abast de qualsevol persona". Així mateix, diuen lluitar “pels serveis sanitaris, educatius i de mobilitat”.

Crítiques a la proposta

Pel que es pot llegir als comentaris, l'explicació segueix sense convèncer a molts. Alguns afirmen que és "inconstitucional i racista" i d'altres dubten de la capacitat d'integració dels beneficiaris. "Resumint", diu un, "treball i allotjament amb diners públics que exclou als ciutadans d'aquí per portar mà d'obra estrangera".

➡️ Política

Més notícies: