Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació
OPINIÓ

Els espanyols mereixen un govern que digui la veritat

Ens podem fiar del partit socialista?
Imatge del Blog de Xavier Rius La Punteta

Davant les acusacions de compra de vots durant l'últim tram de la campanya, em va venir al cap aquella frase del desaparegut Alfredo Pérez Rubalcaba (1951-2019), també en una jornada de reflexió. “Els espanyols mereixen un govern que sempre els digui la veritat”, va dir el que després seria el líder del PSOE.

És cert que la va pronunciar el 13 de març de 2004, després dels atemptats d'Atocha. Personalment, sempre he pensat que el PP va perdre aquestes eleccions, no pels atacs en si, sinó per la seva gestió dels mateixos. Atribuir a ETA alguna cosa que havia comès una cèl·lula jihadista.

No és comparable, és clar. Però la frase encaixa com anell al dit, davant les acusacions de frau electoral. Perquè jo, que vaig seguir la Transició des de petit, no recordo en els gairebé cinquanta anys transcorreguts des de la mort del dictador, una proliferació de casos similars.

És cert que el 2008 ja hi va haver un episodi similar, però es va limitar a Melilla. Ara no només es tracta de diverses localitats de la resta de la península, sinó que també afecta el partit de govern. La reacció de La Moncloa, com amb la polèmica amb Bildu, ha estat tardana i dolenta. Llançar pilotes fora, mirar cap a una altra banda o com dirien en castellà, dar palos de ciego

Tampoc entrarem en altres acusacions que planegen sobre el PSOE -com un cas de segrest o el candidat d'una banda llatina que ha hagut de dimitir- perquè hi ha ovelles negres en tots els partits. Un de Vox va ser enxampat per tràfic de drogues. Però la confiança en les institucions i la pulcritud del vot electoral són la base del sistema democràtic.

I no és massa tranquil·litzador que ara el Govern garanteixi la “transparència, seguretat i neutralitat” del procés electoral. Sobretot perquè les acusacions, com he dit, afecten el propi partit de govern. Qui ho va dir va ser el secretari d'Estat de Comunicació, el socialista català Francesc Vallès.

Imatge del secretari d'estat de comunicació Francesc Vallès amb cara de certa preocupació

Sense desmerèixer el càrrec ni el personatge, tampoc és el ministre de l'Interior ni el portaveu. Sembla que va sortir a la palestra per cobrir l'expedient. Només faltaria que el Govern no vetllés per la neteja del procés electoral. La confiança en les institucions es basa en això.

En definitiva, el primer que cal fer després de les eleccions d'aquest diumenge -més enllà de pactes i negociacions posteriors- és modificar la Llei Electoral perquè el vot per correu tingui totes les garanties.