Un agent de Policia Nacional d'esquena
POLÍTICA

Espanya es prepara per a un possible atemptat gihadista

Els serveis d'intel·ligència i la policia preparen un dispositiu especial


Espanya, a nivell 4 de 5 d'alerta antiterrorista, afronta un Nadal amb risc imminent d'atemptat gihadista. El Ministeri d'Interior reuneix avui el CNI i les policies nacionals i autonòmiques per coordinar un pla especial de seguretat. L'objectiu és reduir al mínim el risc d'atemptat i preparar-se davant d'un possible atac.

El context és especialment perillós. Des de l'atemptat de Hamàs a Israel el 7 d'octubre, la policia ha registrat un preocupant augment de l'activitat de captació i adoctrinament gihadista. Sobretot a través de les xarxes socials, on animen a vessar la sang dels infidels.

Els serveis d'intel·ligència espanyols i la policia tenen por que aquesta propaganda sigui un incentiu per als llops solitaris. A la reunió d'avui hauran de decidir si augmentar el nivell d'extremta terrorista, encara que de moment es descarta. L'objectiu és garantir un Nadal segur.

Dispositiu especial

El fenomen del gihadisme torna a estar en apogeu, ia Espanya el Ministeri d'Interior celebra avui una reunió clau. El CNI, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos i l'Ertzaintza discutiran avui la valoració d'amenaça terrorista. Servirà per coordinar el dispositiu de seguretat en punts calents.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, assisteix a la inauguració de l'exposició fotogràfica 'Ella-Xipre en femení', al Cercle de Belles Arts, el 7 de novembre de 2023, a Madrid

La policia tindrà una cura especial en la vigilància de centres comercials, avingudes i carrers concorreguts de les grans ciutats. També s'exercirà un control exhaustiu a mitjans de transport, edificis emblemàtics i zones on se celebrin esdeveniments massius. La principal preocupació són els llops solitaris.

Aquests potencials terroristes solen ser musulmans radicalitzats a través d'internet, cosa que ha augmentat després dels atemptats de Hamàs a Israel. Líders islàmics van fer una crida internacional a la “jihad global”. Els últims atacs a França, Kuwait, Tunísia i Somàlia són un avís del que pot passar.

Nivell 4 d'extremta reforçat

Espanya està en extremta 4 d'extremta terrorista des del 2015, i Interior valora pujar a nivell 5. Fonts internes descarten de moment aquest extrem, però es parla d'establir un nivell 4 d'extremta reforçat. Per ordre de la secretaria d'Estat de Seguretat, els cossos de policia augmentaran els efectius per als dispositius antiterroristes.

Preocupen sobretot els llocs amb aglomeracions com mercats ambulants nadalencs i esdeveniments culturals i d'oci. A més, es demana màxima responsabilitat a partits com el PP i Vox per evitar els missatges alarmistes. Interior llança el missatge que el risc zero no existeix, però que la clau és la prevenció.

No obstant, amplis sectors no comparteixen la moderada visió d'Interior i creuen que sí que hi ha una situació preocupant. Insinuen que les últimes allaus migratòries a les Canàries poden haver propiciat la infiltració de gihadistes a Espanya. Per això demanen més control de fronteres i mà dura a la seguretat.

➡️ Política

Més notícies: