Imatge d'un dispositiu policial en què diversos agents identifiquen diversos presumptes delinqüents mentre desenes de persones observen darrere un cordó policial
POLÍTICA

Els esforços del poder mediàtic per amagar l'auge de la delinqüència a Catalunya

Els mitjans intenten tapar o maquillar la inseguretat creixent a Catalunya. Fins i tot criminalitzant a qui ho denuncia

Que Catalunya està vivint un augment de la criminalitat és tan evident que ni les dades oficials no poden tapar-ho. Segons el Balanç de Criminalitat publicat pel Ministeri de l'Interior, els fets delictius s'han disparat a tot el territori català.

El 2023 es va veure un augment en la majoria de delictes respecte a l'any anterior, destacant especialment els homicidis (+12,7%), les violacions (+34,1%) o els robatoris amb violència i intimidació (+1,5%), entre altres. La creixent inseguretat a Catalunya provoca que la població cada cop estigui més preocupada per aquesta qüestió.

Muntatge amb fotos de personatges

Aquesta realitat contrasta amb el posicionament dels principals mitjans de comunicació catalans. Uns mitjans que s'han posat les piles per negar i/o maquillar aquesta situació. I fins i tot per criminalitzar tothom que s'atreveixi a denunciar l'augment dels delictes.

Aquest estiu està sent especialment greu l'auge dels apunyalaments a tot el territori català. En les poc més de tres setmanes que portem d'agost, s'han fet públics gairebé 40 atacs amb arma blanca o similars, amb el balanç de, com a mínim, tres morts. Fins i tot ha aparegut un compte a X, anomenat 'Apunyalòmetre', que comptabilitza tots els casos.

Curiosament (o no), aquest compte d'X ha estat ràpidament assenyalat i criminalitzat per diversos sectors polítics i mediàtics. Tot i que l''Apunyalòmetre' es limita a comptabilitzar els casos sense especificar nacionalitats, ha estat titllada de ser d''extrema dreta'. Una tàctica ja habitual per part del bonisme i la correcció política per intentar deshumanitzar a qui qüestioni el relat oficial sobre la delinqüència a Catalunya.

Publicar dades de criminalitat és 'trumpisme'

Aquesta setmana, La Vanguardia s'encarregava de criminalitzar els responsables d'aquest compte. Ho feia amb un article d'opinió de, ni més ni menys, que la seva subdirectora. Isabel Garcia Pagan acusava els responsables de l'Apunyalòmetre de “trumpisme” per tenir “el qüestionable objectiu de visibilitzar” els apunyalaments que se succeeixen als carrers catalans. Estem ja a l'escenari que exposar dades oficials és 'feixista', 'trumpisme' i 'extrema dreta'.

Una persona en cadira de rodes és agredida per una altra persona en un carrer.

A RAC1, que igual que La Vanguardia forma part del Grup Godó, se sumaven a la campanya d'amagar o maquillar l'auge de la delinqüència a Catalunya. "No hi ha motius per estar preocupats" per l'augment dels apunyalaments, afirmava aquesta setmana l'advocat Xavier Muñoz en una entrevista a la ràdio més escoltada a Catalunya.

Per a aquest teòric expert, que hi hagi hagut més de 30 atacs amb arma blanca en menys de 20 dies a Catalunya no és “per estar preocupats”. Segurament perquè no li ha tocat cap cas de prop. Però, qui és Xavier Muñoz? Doncs resulta que és advocat de Barcelona a Comú i una de les personalitats que va signar un manifest a favor d'Ada Colau a les darreres eleccions municipals. Vaja, que RAC1 va intentar treure importància a l'augment dels apunyalaments en territori català amb una persona afí a un partit que és clarament negacionista delinqüencial, disfressant-lo de simple expert advocat penalista.

Des de les 'percepcions' fins al 'Sant Joan tranquil'

La tendència dels mitjans subvencionats catalans d'amagar l'auge de la inseguretat a Catalunya ve de lluny. I la llista és llarga. Un altre exemple és Nació Digital, el mitjà més afí a ERC, el partit del ja exconseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena.

Un home amb vestit i corbata de peu davant d'una escena policial amb un oficial de policia i una cinta de seguretat al fons.

Com que es tracta de seguir les directrius negacionistes d'Elena i el seu partit, aquest diari fa temps que amb prou feines es fa ressò dels successos que hi ha a Catalunya. Serà per aquest mantra de “no donar ales a l'extrema dreta”. Perquè ja ens ha quedat clar que, segons l'establishment mediàtic a Catalunya, explicar què passa als carrers catalans és ser un 'feixista'.

Saben com va titular aquest diari la notícia que s'havia inaugurat una nova comissaria policial a Manresa? "Manresa estrena nova comissaria per combatre la 'percepció d'inseguretat'". Aquí tocava fer-se ressò de les paraules textuals de l'alcalde, Marc Aloy, també d'ERC i també negacionista delinqüencial.

Mesos enrere, Nació Digital publicava una notícia que deia el següent: “Manresa és la ciutat gran més segura de Catalunya segons els comunicats de les asseguradores”. L'informe del qual es feia ressò aquest diari comptava amb dades dels anys 2020 i 2021. Tocava reforçar el seu relat partidista i interessat amb estadístiques de fa 3-4 anys. És clar, perquè si ho feien amb dades actuals, aquest mateix relat negacionista s'ensorrava. El 2023, Manresa va viure un augment del 8,7% en tots els delictes respecte a l'any anterior. I el primer trimestre del 2024, aquest augment arribava al 16% respecte al mateix període del 2023. Això sí, la comissaria de policia s'inaugura per combatre “la percepció d'inseguretat”.

Aquests casos de manipulació de la realitat es poden veure a més mitjans. Un altre dels que s'han apuntat a aquesta tendència és TV3, que oculten la majoria de notícies sobre inseguretat a Catalunya, però en canvi, sí que es fan ressò de la mort d'un pingüí homosexual a Austràlia (no, no és una broma).

A la televisió pública catalana sembla que estigui prohibit parlar de successos. I quan no hi ha més remei, ho fan de manera que podríem considerar qüestionable. El cas més evident va ser el del mes de juny passat. "Una revetlla de Sant Joan tranquil·la", titulava el 324, el canal d'informatius de TV3. Recordeu què va passar la nit de Sant Joan a Catalunya, oi? Exacte, tres assassinats. Però eh, “una revetlla tranquil·la”, és clar que sí. Tots els esforços de l'establishment mediàtic català són pocs per intentar amagar la realitat trista a Catalunya: que la delinqüència fa mesos que està disparada.

➡️ Política

Més notícies: