Imatge de la Consellera d'Educació, Anna Simó, i Pere Aragonès
POLÍTICA

Escoles s'organitzen contra el Govern pel coordinador de convivència i benestar

La Generalitat va crear aquest curs la figura del COCOBE, coordinador de coeducació, convivència i benestar emocional. Ja hi ha les primeres escoles que es mobilitzaran

Anna Simó va arribar a Educació amb ganes de deixar la seva empremta. O això sembla. El departament dEducació de la Generalitat de Catalunya va crear a inicis daquest curs escolar una nova figura als centres educatius catalans: El coordinador de coeduació, convivència i benestar emocional. Es coneix popularment com el COCOBE i cada escola o institut havia de nomenar un dels seus professors per a aquesta nova responsabilitat. Al principi, la nova tasca no tenia cap retribució, però a finals d'octubre es va comunicar que es destinaria una partida perquè el COCOBE de cada centre tingués un complement en el seu sou.

Segons Educació, aquestes són les cinc missions del coordinador de coeducació, convivència i benestar emocional:

  • Vetllar perquè el projecte educatiu del centre incorpori els vectors de benestar emocional, coeducació, ciutadania democràtica i consciència global.
  • Garantir el respecte de tot lalumnat.
  • Fomentar entre la comunitat educativa lús de mètodes de resolució pacífica de conflictes.
  • Promoure estratègies per identificar possibles situacions de risc i impulsar les mesures d'intervenció.
  • Donar a conèixer i proposar activitats formatives adreçades a la comunitat educativa sobre aquest àmbit.

Durant els dos primers mesos del curs escolar, el coordinador de cada centre va rebre “formació” en aquest àmbit. En concret, van ser unes jornades sobre "el benestar de l'alumnat i les situacions de violència". En aquestes sessions van ser presents els equips directius i els nous coordinadors.

Fotomuntatge de les cares de la consellera d'Educació Anna Simó i el president del Govern Pere Aragonès

Crítiques des de l'inici

El professorat va criticar des del principi la nova imposició del departament. No només perquè al principi es tractava de feina no remunerada, sinó també perquè s'exigia al coordinador assumir tasques per les quals no estava format ni preparat. Per exemple, qualsevol classe de violència als centres educatius, que són ara responsabilitat única del COCOBE. També tot allò relacionat amb l'educació sexual o els drets LGTBI, que penjarien del coordinador.

Per pal·liar les crítiques, la Generalitat va aportar 3,9 milions d'euros perquè els 3.400 nous coordinadors tinguessin un complement al seu sou, però que és irrisori i no arriba als 150 euros mensuals. És per tot això que diverses escoles del Garraf ja s'han organitzat per plantar-se contra Educació. Els docents d'aquests centres asseguren que les obligacions amb el coordinador COCOBE són la gota que fa vessar el got després de "molts despropòsits d'Educació".

Segons ha pogut saber e-Notícies, la intenció és poder manifestar ben aviat el seu cansament amb la nova exigència de la Generalitat. I cada cop són més les escoles que es podrien sumar a aquest moviment, ja que diversos centres educatius del Penedès també podrien formar part del grup contrari. Aquestes escoles asseguren que el professorat no ha d'exercir aquestes funcions, que no estan formats ni preparats per a allò que se'ls demana i que la responsabilitat recau en qui ja té una càrrega elevada de treball.

Diversos centres i docents exigeixen a la Generalitat que la coordinació COCOBE ha de ser assumida per professionals ia més amb planificació i no amb mesures que arriben per sorpresa als centres educatius. De moment, són diversos els centres del Garraf els que s'estan organitzant per plantar-s'hi, però en seran més. Un altre exemple més de la distància enorme que hi ha entre el departament dEducació i la realitat.

➡️ Política

Més notícies: