Pla mitjà de Dolors Feliu a la manifestació de l'11 de setembre de 2023 subjectant una pancarta blava i alçant el seu braç dret fent el senyal de les 4 barres de la senyera amb els dits
POLÍTICA

Esclata la guerra interna a l'ANC

La secció de Girona, afí a Junts, s'oposa a la llista cívica


La crisi del processisme ha arribat fins a l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), entitat troncal de l'independentisme. L'Assemblea Territorial de Girona s'ha manifestat contra presentar una llista cívica per concórrer a les eleccions. Aquesta llista cívica perjudica sobretot ERC, Junts i la CUP.

En un comunicat, la secció de Girona considera que la llista cívica suposaria “l'anul·lació d'alguns trets característics i fundacionals de l'entitat”. Esmenta especialment “la voluntat de ser plural i el compromís de no participar en eleccions polítiques”. Per això demanen una consulta als socis per prendre la decisió.

El posicionament d‟aquesta secció de l‟ANC evidencia els contrapesos dins de l‟independentisme i de la pròpia entitat. Fa temps que l'Assemblea va perdre la transversalitat per convertir-se en una prolongació de Junts, i per tant la llista cívica perjudica tot els de Puigdemont. És per això que la secció de Girona, la més afí a Waterloo, ara intenta frenar l'impuls electoralista.

Secció afí a Junts per Catalunya

Els gironins creuen que “en cap cas l'ANC ha de prendre partit per una opció concreta, llevat que pretengui abandonar el caràcter plural i convertir-se en una plataforma electoral”. En tot cas, consideren que és una decisió “primordial” que genera “una forta tensió interna”. Adverteixen que tindrà conseqüències que "marcaran el futur immediat de l´entitat i el seu suport social i ciutadà".

En realitat, és un últim intent de Junts per Catalunya per controlar l'entitat independentista. La secció territorial de Girona està presidida per Josep Vila Boix, que defensa a les xarxes socials el viratge de Junts i el seu pacte amb el PSOE. Molts dels seus integrants són acèrrims seguidors de Puigdemont.

Com que l'ANC fa molt de temps que està enfrontada a ERC, en realitat a qui més perjudica la llista cívica és a Junts per Catalunya. L'esperit de la llista cívica és oferir una plataforma electoral a l'independentisme indignat amb la deriva dels partits processistes. Per això l'ANC de Girona va decidir en assemblea oposar-se a les intencions del secretariat nacional.

L'ANC ja ha fet els primers passos

El secretariat nacional de l'ANC ha engegat els mecanismes per impulsar una candidatura cívica a les properes eleccions al Parlament. Ara caldrà establir els processos participatius per a la conformació de la llista. La idea principal és que activistes i figures de la societat civil encapçalin la llista.

Consideren que amb els seus pactes amb el PSOE, Esquerra i Junts han renunciat a la via unilateral i, per tant, han traït els principis de l'1-O. La indignació indepe es va expressar en els darrers comicis (municipals del 28-M i generals del 23-J) amb l'abstencionisme. Això va suposar una sagnia de vots per als partits processistes.

La realitat és que l'ANC porta molt de temps amb dificultats per mobilitzar les bases, i que segons totes les enquestes l'independentisme no sumaria a les properes eleccions al Parlament. El processisme es troba en una crisi de confiança. Una crisi que ara amenaça també de fer esclatar els partits i les entitats.

➡️ Política

Més notícies: