Primer pla de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, amb un vestit vermell i cara d'incredulitat

POLÍTICA

L'error de Jéssica Albiach revela el problema electoral dels Comuns

La líder catalana de Sumar llança un insòlit atac a una demarcació de Catalunya en plena campanya

Els nervis als Comuns van en augment a mesura que avança la campanya electoral. Si bé Jéssica Albiach ja sap què és superar les expectatives, la sensació és que la marca catalana de Sumar pot patir una reculada important. Hi ha, a més, una dada que corroboraria aquestes tesis pessimistes.

Jéssica Albiach aprofitava el penúltim dia de campanya per anar a Tarragona. La segona demarcació catalana en nombre d'escons fa dies que està marcada en vermell pels Comuns. Fa tres anys van treure un escó pels pèls, amb el 4,91% i ara aspiren a revalidar-lo. No n'estan gaire convençuts, però almenys tenen més esperances que en altres províncies.

Les declaracions de dijous d'Albiach a Tarragona són sorprenents i han passat força desapercebudes. La candidata es preguntava "per què les comarques gironines són unes privilegiades i, en canvi, volen tractar Tarragona com si fos el pati del darrere".

L'excaldesa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la Green Social Summit

Sorprèn, i molt, que els Comuns ataquin una demarcació per parlar de Tarragona. Els que som d'aquí ja hem escoltat moltes vegades aquesta animadversió cap a Girona, però no té cap sentit que ho faci Albiach. Bé, potser sí: assumir que no trauràs cap escó per Girona i anar a totes a Tarragona.

És la primera vegada que una candidata a la Generalitat de Catalunya ataca una de les quatre demarcacions en plena campanya. És evident que a Tarragona hi ha la sensació -molts cops certa- de deixadesa, de ser la zona amb la indústria que altres no volen i amb els parcs eòlics més grans que altres descarten per contaminació paisatgística. Però quin sentit té en plena campanya per a una candidata aquest dard a Girona?

Els Comuns diuen que se la juguen amb Orriols a Girona

Sembla que Eloi Badia dona per perduda la possibilitat d'entrar per Girona pels Comuns Sumar. No van aconseguir l'escó el 2021 i no ho faran aquest diumenge. Algú ha cregut oportú dir a Albiach que ataqui Girona per intentar mantenir el diputat per Tarragona.

Jèssica Albiach i Yoalnda Diaz en un míting d'En Comú Podem

L'únic argument que ha fet servir Sumar a Girona, has estat dir que l'últim escó de la demarcació està en joc entre ells i Sílvia Orriols. No sembla que sigui així, però els d'Albiach pretenen fer servir el factor emocional mancant altres arguments. El cas és que els esforços se centren a Barcelona i Tarragona, úniques demarcacions on els Comuns podrien obtenir-ne representació.

Si s'hi fixen, la majoria de pesos pesants de la formació multipliquen la presència a la capital i per Tarragona han passat ministres com Urtasun i Albiach l'ha visitat diverses vegades. Sense Tarragona, els Comuns podrien arribar a perdre el grup propi i baixar dels 5 diputats, cosa que avui dia és una amenaça real.

El 2021 van treure 7 diputats per Barcelona, una xifra que és molt difícil que repeteixin aquest 12 de maig. Jéssica Albiach se la juga i també Yolanda Díaz, que acumula massa derrotes en un partit que no té ni un any de vida.

➡️ Política

Més notícies: