Muntatge amb les cares de Marta Rovira i Salvador Illa, tots dos somrient i amb un fons desenfocat del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

ERC i PSC, més a prop d'un acord per investir Salvador Illa

La cúpula republicana necessita que els socialistes es moguin per així poder convèncer les seves bases

“Ara mateix, ERC no farà president Salvador Illa”. Aquesta frase la va pronunciar Marta Rovira, secretària general dels republicans, el 31 de maig passat. No ha passat ni un mes i mig i el discurs a Esquerra ja ha canviat del tot.

“Les converses[amb el PSC]van bé. La negociació va bé. De moment no estem a cap escull. Totes dues parts ens anem escoltant”, deia aquest dimarts la mateixa Rovira. Seguia, així, la mateixa línia que Raquel Sans, portaveu dels republicans, que dilluns assegurava que les “negociacions van a bon ritme”.

Imatge de Salvador Illa assenyalant amb el dit durant un míting del PSC

És evident que el discurs a ERC ha canviat. De negar-se a investir Illa, a ser optimistes per arribar a un acord amb el PSC. De fet, les paraules de les dues dirigents republicanes deixen clar quina és la situació en la qual es troben les converses entre els dos partits.

Tot sembla indicar que, tard o d'hora, socialistes i republicans assoliran un acord. El principal problema que tenen tots dos partits és, com ja és habitual en la política catalana, la lluita pel relat.

Marta Rovira admetia que “la nostra gent ens diu que els socialistes no compleixen els acords i el primer que cal fer és tenir rendició de comptes dels acords que ja hi ha signats”. Per això, la cap de files d'ERC exigia al PSC/PSOE “tenir el compromís que el PSOE compleixi els acords que encara tenim pendents”. En aquest sentit, Rovira també es mostrava optimista: “Aquesta setmana serà clau i crec que també anirem bé”.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid, el 6 de juliol del 2023, a Madrid

En resum, el que demana ERC al PSC és tenir alguna cosa per convèncer les seves bases que els acords que puguin assolir es compliran. I res millor que això que escenificar algunes de les concessions previstes de pactes anteriors, com ara el traspàs de Rodalies.

Per tant, no seria estrany que en els propers dies hi hagi novetats respecte a aquestes concessions pactades en els darrers mesos. Seria una mostra de bona voluntat per part del PSOE que permetria a la cúpula republicana vendre millor a les seves bases un hipotètic acord per investir Salvador Illa.

I és que, recordem-ho, un pacte ERC-PSC haurà de ser sotmès a votació entre les bases republicanes. Unes bases que sempre han mirat amb recel fer president Salvador Illa. Per tant, un anunci d'aquestes característiques ajudarà a convèncer els militants per votar 'sí' l'acord que puguin assolir les cúpules de les dues formacions.

Marta Rovira, secretària general d'ERC, fent un discurs

De fet, a les xarxes socials es pot observar com cada vegada hi ha més militants que han passat de la seva oposició frontal a arribar a un acord amb el PSC a obrir la porta a una entesa. I és que, al partit republicà, tots tenen la certesa que una repetició electoral seria desastrosa per a ells.

Les previsions de perdre encara més vots és més que evident per a una formació que, a més, es troba en plena crisi interna i sense líders visibles que puguin encapçalar una candidatura que eviti una nova patacada (Aragonès es va apartar de la primera línia política, Rovira ja ha anunciat que ho deixarà al novembre i Oriol Junqueras segueix inhabilitat).

Encara més, les declaracions d'aquest dimarts de Marta Rovira també evidencien en un altre aspecte el canvi de postura de la direcció republicana a l'hora d'investir Salvador Illa. “És prematur parlar de les eleccions. Després dels mals resultats[...]és moment de repensar-nos a nosaltres mateixos”. Dit d'una altra manera, l'última cosa que necessiten és tornar a iniciar una convocatòria electoral.

Les paraules de Marta Rovira són significatives perquè lidera el corrent intern d'ERC poc partidària, en principi, de pactar amb el PSC. De fet, va ser ella qui va propiciar l'acord amb Junts per a la Mesa del Parlament. La cap de files d'ERC va preferir pactar amb els de Puigdemont la Mesa del Parlament, deixant el PSC a l'estacada tot i que els socialistes van oferir als republicans la seva presidència.

Els propers dies seran claus per veure com evoluciona un possible acord per a la investidura. Tot i això, el fet que Rovira sigui optimista, el canvi de discurs dels líders del partit i la necessitat d'ERC d'arribar quan abans a una entesa (per així tenir temps per convèncer les bases), deixen clar que les dues parts es van acostant per acabar pactant una investidura de Salvador Illa i evitar noves eleccions a Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: