Muntatge Puigdemont i Pere Aragonès
POLÍTICA

ERC i Junts s'uneixen contra el PP

La manifestació contra l'amnistia a Madrid ressuscita la unitat de l'independentisme

No hi ha res que uneixi més que un enemic comú. Després de mesos de lluita fratricida, ERC i Junts han tornat a unir forces per criticar la multitudinària manifestació contra l'amnistia que ha tingut lloc a Madrid. Feijóo, Ayuso i Aznar s'han convertit en el blanc dels independentistes.

El PP va aconseguir ahir el seu objectiu de marcar múscul abans del debat d'investidura que liderarà demà Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats. Desenes de milers de persones van recórrer els carrers de Madrid per dir no a l'amnistia que tramen Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. La d'ahir és la concentració més multitudinària organitzada per un sol partit des de fa tres dècades.

La demostració que la manifestació va ser un èxit és que va generar la reacció dels màxims dirigents d'ERC i Junts. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, van carregar contra la manifestació. Feia mesos que els dos grans partits independentistes no anaven a l'uníson.

ERC i Junts reaccionen

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat iradament contra la mobilització constitucionalista a Madrid. "De nou la dreta espanyolista ha passejat per Madrid la seva por a la democràcia i el pànic a les llibertats", ha dit. El dirigent d'ERC s'ha dirigit directament a Feijó, Ayuso i Aznar amb un missatge: “els seus crits d'odi i les amenaces a nosaltres no ens fan por.

El president ha deixat anar eslògans com “sempre la democràcia”, “sempre la llibertat” i “més que mai, amnistia i referèndum”.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, no n'ha volgut ser menys. "Avui hem vist que s'han ajuntat els del 'lligat i ben lligat' i els del 'a per ells'", ha dit, "per intentar alterar el mandat democràtic dels diputats i diputades que representen els ciutadans de Catalunya".

Turull adverteix que “no ens condicionaran ni ens espantaran, sinó que ens estimularà més a avançar cap a la independència de Catalunya.

Missatge de Puigdemont

Hores abans de la manifestació, Carles Puigdemont va tornar a penjar un vídeo rellevant en el context de la negociació amb el PSOE. "Per moltes portes que esbotzin", ha tuitejat, "no podran amb les nostres conviccions". El líder de Junts rememora l'operació policial contra els CDR per demanar “la fi de la repressió i l'amnistia total”.

Tot i els cops al pit de Puigdemont, el PSOE veu feta la investidura i així ho va tornar a dir ahir Pedro Sánchez. “Hi haurà govern socialista”, va exclamar a la Festa de la Rosa del PSC a Gavà.

Esquerra i Junts, units de nou?

Els missatges d'Aragonès i de Turull són la primera mostra d'unitat de l'independentisme des de fa molts mesos. Tot i això, els dos partits continuen competint per l'hegemonia de l'espai sobiranista. La unitat estratègica de l'independentisme encara és una quimera.

La tensió social que genera l'amnistia ha portat a la polarització entre el front constitucionalista (PP i Vox) i el sanchisme més l'independentisme. Això fa que ERC i Junts s'oblidin per un moment de la seva guerra i uneixin forces davant de l'enemic comú. Però a l'horitzó continua estant la seva baralla per (a curt termini) obtenir un rol decisiu en la formació del govern a Espanya, i (a llarg termini) imposar-se a les eleccions autonòmiques catalanes.