Primer pla del polític d'ERC, Pere Aragonès, de perfil a la sala de premsa del palau de la Generalitat
POLÍTICA

ERC: 'Cal atacar la gent que s'ha comprat un pis'

Acusen el partit del Govern de carregar contra la propietat privada i defensar pràctiques comunistes

Polèmiques declaracions de la diputada d'ERC al Congrés dels Diputats, Pilar Valluguera, cridant a atacar els catalans que han comprat una propietat privada. Valluguera és diputada a les Corts del 2019, i portaveu de Justícia dels republicans. Les seves declaracions corren per les xarxes socials.

La diputada es queixa de Barcelona el lloguer mínim “ja està per sobre del Salari Mínim Interprofessional, sigui a Pedralbes, Ciutat Vella o Sant Feliu de Llobregat”. Tot seguit es pregunta si cal atacar la gent que s'ha comprat un pis. “És clar que sí”, respon, “perquè els pisos no són per tenir rendes que no provinguin del treball”.

Aquestes són les declaracions de la diputada en seu parlamentària, que estan generant molta polèmica. Critiquen que digui que cal atacar els catalans que han comprat una propietat privada “perquè és l'Estat qui ha de decidir amb què pots invertir els teus propis diners”. Consideren que “no es poden tolerar pràctiques comunistes en una democràcia”.

Les polèmiques paraules de la diputada

La diputada posa el cas del “senyor que té un pis per compensar la pensió”, i afirma que “igual seria més fàcil fer pensions dignes”. A continuació critica els catalans que compren propietat privada per tenir rendes. “Inverteixi en borsa si vol”, continua”, i assumeixi el risc, però no em desmunti les ciutats i els pobles invertint en una cosa que és per viure”.

Valluguera afirma que "no posar límits a la voracitat d'obtenir rendes cada vegada més grans ens ha portat fins aquí", i parla de "drama". Unes afirmacions, per a alguns, intolerables perquè va contra la propietat privada i la lliure iniciativa. A més, critiquen que qui ho diu porti tota la vida vivint de la política.

“Pilar Valluguera, diputada per Barcelona des del 2019, a la Generalitat des del 1989 fins al 2003, i del 2003 fins al 2007 a l'ajuntament. Vint-i-tres anys a l'administració pública, tot queda dit”, afirmen. Intenten desmuntar els arguments de la diputada, encara que aquesta també té els seus defensors.

Propietat privada o especulació?

Li responen a Pilar Valluguera que el lloguer mitjà anual no supera el salari mínim del 2024, que és de 1.134 euros al mes. A més, afirmen que la diputada també ha invertit en immobles. Un motiu més per carregar contra la posició d'ERC en contra de la propietat privada, que titllen de “comunisme”.

La diputada ja va protagonitzar una polèmica durant el debat de la llei de vivenda, l'any passat. "Sóc d'aquesta classe social que no troba pis", va afirmar a la tribuna d'oradors del Congrés. Després li van recordar que segons el portal de transparència percep un sou de 88.175 euros anuals.

Però hi ha qui veu a les paraules de la diputada no una crítica a la propietat privada sinó a l'especulació. Critiquen el que ha penjat el tuit per defensar “que la gent ha de pagar més de mil euros de lloguer perquè quatre vells han invertit en pisos”. Això no és pas defensar la propietat privada, diuen, sinó l'especulació.