ERC aparca la independència
Aragonès ja només parla de “resolució del conflicte polític”
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va comprometre en el seu debat d’investidura a “culminar” la independència. Passats dos anys des d’aquell 20 de maig del 2021 ja només parla de “resoldre el conflicte polític amb l’Estat”.
El president, en roda de premsa abans de vacances, ha insistit que “hem d’aprofitar l’oportunitat” de la investidura de Pedro Sánchez. Aragonès no ha parlat, tanmateix, de declaració unilateral sinó en diverses ocasions de “conflicte polític”.
També ha emplaçat Pedro Sánchez a moure fitxa. “Qui s’ha de moure, qui ha de fer propostes sobre la taula és qui vol ser president del Govern espanyol”. El president s’ha referit, com ja ha fet Esquerra, al “dèficit d’infraestructures” o el fiscal.
En la intervenció inicial, d’uns deu minuts, ha parlat de “fer de Catalunya un país que es pugui viure en dignitat” o “una societat avançada”. Fins i tot un “referent del sud de la Mediterrània”. Però tampoc ha esmentat en cap moment els termes independència, estat propi o república catalana.
Després ha enumerat quatre punts, però cap vinculat als objectius del procés. El primer ha estat la “creació de llocs de treball”. “Tenim més gent treballant que mai” tot i que ha admès que la taxa d’atur és encara del 8,4 %.
Tot seguit el “salt endavant sense precedents en l’impuls de les energies renovables”. En tercer lloc, en l’impuls de l’Estat de Benestar amb “més mestres, més metges i més mossos que mai”. Finament, l’objectiu més polític, la “defensa de l’escola en català”.
En la seva opinió és “un element clau de la cohesió del nostre país”. La intenció ha conclòs que és “fer de Catalunya el millor lloc per viure”, però tampoc ha parlat d’independència.
Esquerra, de fet, ja no posa damunt la taula la independència. En la primera roda de premsa de la secretària general, Marta Vilalta, l’endemà de les eleccions era el referèndum d’autodeterminació, acabar amb el dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies.
Junts manté una posició més ferma, però en el fons tampoc posa damunt la taula la independència unilateral: Només l’autodeterminació i una amnistia als encausats de procés que, òbviament, inclouria l’expresident Puigdemont.
JxCat ni tan sols va fer roda de premsa després del 23-J per deixar clares les seves condicions i Carles Puigdemont s’ha mostrat calculadament ambigu més enllà de les grans declaracions.
Aragonès s’enfada quan li pregunten per la independència
Més notícies: