Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant
POLÍTICA

ERC acusa Junts de fer 'el mateix que Vox'

La petició de diversos alcaldes juntaires d'expulsar immediatament els delinqüents reincidents estrangers obre una nova ferida al món processista

Aquest dimecres, diversos alcaldes de Junts al Maresme van comparèixer en públic per demanar l'expulsió immediata dels immigrants que siguin delinqüents reincidents. I això ha provocat una nova baralla entre els dos principals partits processistes. I és que ERC, un dels principals abanderats del discurs bonista a Catalunya, no ha encaixat gens bé la proposta dels alcaldes juntaires. I ha decidit passar a l'atac, encara que no ha acabat de sortir-li com s'esperava.

Tot va començar amb la denúncia de Marc Buch, alcalde de Calella, sobre un grup d'onze immigrants que estan sembrant el caos a la seva localitat. En els darrers mesos, aquests joves d'origen magribí acumulen més de 260 detencions. Buch va dir prou i va demanar un enduriment del Codi Penal i una major agilitat per poder expulsar aquests delinqüents multireincidents.

Ara, diversos alcaldes de la zona, com ara Arenys de Mar, Premià de Mar, Premià de Dalt, Tordera o Vilassar de Mar li donen tot el seu suport a les seves peticions. Un fet remarcable, ja que és la primera vegada que representants de Junts decideixen abordar aquesta qüestió allunyats del bonisme que també s'havia apoderat del partit postconvergent.

Foto dels alcaldes de Junts del Maresme junts mostrant el seu suport a Marc Buch, alcalde de Calella, dimecres, 13 de desembre

Ja sabem que, a Catalunya, demanar mà dura a aquells que fan de la delinqüència el seu estil de vida té conseqüències. Les acusacions de ser “d'extrema dreta” o “reaccionari” no triguen a arribar. I això és el que li ha passat a Marc Buch i als seus companys que li van donar suport. Monica Palacín, diputada d'ERC i regidora a un altre municipi de la zona afectada per aquest grup de delinqüents reincidents -Pineda de Mar-, va decidir passar a l'atac, però li va sortir malament.

“Mira, el mateix que demana Vox al Parlament de Catalunya”, va escriure a les seves xarxes socials. La publicació no va trigar a omplir-se de respostes criticant-la. Unes crítiques que, a més, no venien precisament de l'entorn del partit d'Ignacio Garriga, sinó de l'espai independentista.

“Si us agraden els multireincidents, poseu-los a casa vostra”, “és sostenible tenir gent que acumula 80 delictes així de gratis?”, “doncs res, que continuïn delinquint” o “fins i tot hi ha immigrants que ho demanen”, són algunes de les respostes que ha rebut la diputada d'ERC.

El que sembla evident és que, després de més d'una dècada jugant a fer veure que es volen independitzar i obviant molts problemes reals de la gent, el processisme ara es troba que ha d'afrontar aquestes qüestions. I mentre alguns sectors de Junts (la cúpula de moment segueix callada) ja han fet un pas endavant, ERC segueix estancada en aquesta actitud bonista amb els delinqüents i agressiva amb què la qüestionen.