Muntatge de Puigdemont i Salvador Illa amb el projecte de Hard Rock de fons
POLÍTICA

L'entorn de Junts ja prepara el terreny per a un tripartit amb el PSC i ERC

El triomf de Marine Le Pen a França pot provocar un huracà a la política catalana?

La metàfora de l''Efecte papallona' diu que una petita papallona batent les seves ales en un lloc del planeta acaba desencadenant un huracà a l'altre hemisferi. En aquesta ocasió no cal anar tan lluny, només a França. El triomf de Marine Le Pen a França pot provocar un huracà a la política catalana? Doncs sí, sembla que pot ser.

Hi ha possibilitats que el PSC, Junts i ERC pactin un tripartit a Catalunya? Fa uns dies, això semblava una cosa impossible. Però l'aclaparadora victòria de l'Agrupació Nacional de Le Pen a la primera volta de les legislatives franceses podria provocar que ja no sigui tan impossible.

Pla mitjà de Marine Le Pen amb les mans a la boca llançant petons als assistents d'un míting

De fet, aquesta ha estat la petició de David González, director adjunt d'ElNacional, el digital més afí a Carles Puigdemont dins el panorama mediàtic català. I ho feia amb l'excusa dels resultats electorals a França de diumenge passat. "El mirall trencat francès podria servir d'esperó per posar d'acord les tres forces centrals de la política catalana", afirmava. És a dir, demanava al PSC, Junts i ERC formar “un gran tripartit de país” com "una fórmula a explorar". Però hi ha més.

El digital afí a Puigdemont advertia que “l'auge del lepenisme[...]pot actuar com a legitimador del populisme xenòfob aquí, ja sigui el de barretina o el de rojigualda”, en clara referència a Aliança Catalana i a Vox. Dues formacions que, assenyala, “creixeran” o “es consolidaran” en el cas que hi hagi repetició electoral a Catalunya.

Pla mitjà de Sílvia Orriols votant al Parlament de Catalunya amb la barretina del seu avi a la mà esquerra

La proposta llançada des d'ElNacional implicaria “una presidència compartida” entre el PSC i Junts i “una vicepresidència política o conselleria de primera per als republicans al llarg de tot el mandat”. Queda clar, doncs, que malgrat que des de la bancada juntaire afirmen no tenir por a una repetició electoral, el seu diari més afí apunta a la veritable por del partit de Carles Puigdemont: l'auge de Sílvia Orriols i Aliança Catalana en el cas que tornem a les urnes el proper octubre.

Totes les enquestes publicades fins ara evidencien que el partit de Sílvia Orriols podria augmentar la seva representació al Parlament, que actualment és de dos diputats. De fet, es van quedar pocs milers de vots d'obtenir també escons a Barcelona (3) i fins i tot a Tarragona (1) i un altre a Girona. Tot i això, la proposta llançada pel mitjà afí a Junts serveix només per intentar evitar la repetició electoral?

Preparar el terreny per al futur?

Sembla difícil que ara mateix aquestes tres formacions es posin d'acord en menys de dos mesos per assolir aquest acord. Tot i que, és clar, tots tres són actualment socis al Frankenstein 2.0 que té muntat Pedro Sánchez al Congrés.

A l'hora de construir un relat perquè Junts i ERC venguin als seus aquest pacte, seria estrany utilitzar la por a l'auge d'allò que ells anomenen “extrema dreta” tenint en compte que Aliança Catalana només té dos diputats. Però compte, i si es tracta simplement de preparar el terreny per al futur?

Pla mitjà de Salvador Illa en un faristol amb cara d'enfadat i trist

Si hi ha repetició electoral, tot apunta que la governabilitat a Catalunya serà encara més complicada del que és actualment. Perquè una ERC en descens (igual que els Comuns) impediria un tripartit progressista. I la caiguda dels republicans tampoc no permetria a Junts guanyar les eleccions ni formar una majoria processista. Però aquí podeu entrar en joc la pressió de l'entorn de Junts per formar una llista conjunta entre Esquerra i el partit de Carles Puigdemont.

Aquesta reedició del Junts pel Sí 2.0 podria guanyar les eleccions davant del PSC, però necessitaria pactar amb els socialistes per governar, ja que difícilment hi hauria una altra fórmula possible per desencallar el bloqueig. Aquest escenari, amb una Aliança Catalana multiplicant la seva representació al Parlament, podria facilitar el fet de convèncer Salvador Illa amb l'excusa de frenar allò que anomenen “extrema dreta”. I, quedant segon, Illa tindria menys marge per a la negociació que ara.

Sigui com sigui, és evident que alguna cosa es mou a l'entorn de Junts: ja sigui per evitar la repetició electoral, per pressionar ERC per a la llista conjunta si tornem a les urnes, com per intentar convèncer el PSC de pactar amb els processistes.

➡️ Política

Més notícies: