Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat
POLÍTICA

L'entorn d'ERC vol el cap de Puigdemont i deixar fer al PSC

Nació Digital, diari afí a Esquerra, proposa un front comú indepe per deixar governar Salvador Illa


Si un vol saber que es mou al voltant d'Esquerra, ha de llegir Nació Digital i Ferran Casas en particular. El mitjà s'ha convertit en l'altaveu dels republicans i el seu subdirector és qui posa veu al que moltes vegades es cou dins d'ERC. Sembla que les noves directrius és fer veure que els republicans han fracassat, d'acord, però també ho ha fet Junts per Catalunya.

Segons diu Casas a l'article matutí d'aquest dimarts, és tan perdedor Pere Aragonès com Carles Puigdemont. De fet, aquest argument és utilitzat per demanar als dos partits que s'abstinguin i que deixin governar en solitari Salvador Illa. Assegura que podrien jugar junts “les cartes que tenen, que no són poques”.

"Perquè l'independentisme ha perdut i no suma, és cert. També que els catalans han emès un missatge de canvi i els ha enviat al racó de pensar. Han castigat el govern d'ERC en solitari i no han 'restituït' Puigdemont", afirma Ferran Casas.

Sembla, doncs, que des d'ERC es busca la fórmula per evitar noves eleccions, quedar-se a l'oposició i no quedar pitjor del que ja hi són. Seria una curiosa manera de recuperar la unitat independentista: posar-se d'acord per deixar via lliure el candidat del PSC.

La carta als reis de Ferran Casas

La teoria de Nació Digital és que aquest front comú d'ERC i Junts els permetria des de l'oposició pressionar el PSOE i el PSC. A més, diu Ferran Casas sense dir-ho, seria l'adeu de Carles Puigdemont, cosa que anhelen els republicans.

"Jugar les cartes podria ser, per exemple, que ERC i Junts fossin capaços d'acumular forces un cop passades les europees i els seus líders hagin començat a resoldre incògnites del seu futur, tal com ja ha fet Pere Aragonès enviant un missatge clar", escriu en una clara referència a Puigdemont.

Salvador Illa en un míting del PSC

El diari de referència d'ERC, doncs, aposta per evitar la repetició i deixar el PSC governar sota la promesa de treure rèdit de la feblesa de Pedro Sánchez. Assegura que es podrien obtenir concessions en finançament, llengua, infraestructures fins i tot al referèndum. "No és l'escenari ideal, segur, però podria ser saber perdre per saber guanyar", diu Casas.

La jugada que suggereix Nació Digital seria un baló d'oxigen per a Esquerra, és evident. Es carregaria de cop a Carles Puigdemont i serien ERC i Junts els que pactarien de facto amb el PSC, així que hi hauria corresponsabilitat.

El mateix Casas ha de saber que el que demana és impossible i no està al cap de cap dirigent de Junts. Tot i això, no es tracta del més important. 48 hores després de les eleccions, sembla que ERC s'inclina per no anar a noves eleccions i buscar la manera, dissimulant el màxim possible, de deixar fer Salvador Illa.

➡️ Política

Més notícies: