Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz i un altre d'Ione Belarra amb cares de preocupació
POLÍTICA

Una enquesta amarga l'entrada d'any a Sumar i Podemos

La primera cita electoral d'any a Espanya suposa un examen per a tots els partits i els primers sondejos no auguren res de bo per a les formacions del Frankenstein 2.0


La guerra entre Sumar i Podemos està tenint conseqüències desastroses per a totes dues formacions. Els dos partits situats a l'esquerra del PSOE van acabar l'any 2023 amb retrets i unes posicions gairebé irreconciliables. N'és una prova la possible coalició que van explorar per a les eleccions a Galícia, convocades per al 18 de febrer. Podemos va consultar als seus militants gallecs si veien bé un acord i, després que Pablo Iglesias rebutgés públicament aquesta opció, les bases van donar el seu 'no' (amb un 62,3%) a anar de bracet de la plataforma de Yolanda Díaz als comicis del mes que ve.

Falten sis setmanes per a les votacions a Galícia i ja comencen a sortir les primeres enquestes sobre les primeres eleccions gallegues de l'era post-Feijóo. I totes auguren uns mals resultats per a l'esquerra, especialment per a Podemos i Sumar. Els morats ja es van quedar sense representació el 2020 i el panorama és igual de dolent per al proper 18 de febrer. Segons un sondeig elaborat per Sociomètrica per a El Español, el partit de Ione Belarra aconseguiria tan sols un 2,1% dels vots, quedant-se molt lluny d'entrar al Parlament gallec.

Primer pla de Marta Lois a la sal de premsa del Congrés dels Diputats amb cara de preocupació

Segons aquesta enquesta, Sumar també es quedaria sense representació, obtenint el 4,4% dels vots. La candidatura que encapçalarà Marta Lois -portaveu del partit al Congrés- fracassaria en l'intent d'assaltar el Parlament de Galícia. En resum, la baralla entre la plataforma de Yolanda Díaz i Podemos deixaria les dues formacions fora de la cambra i, de passada, aplanarien el camí del candidat del PP, Alfonso Rueda, de revalidar la majoria absoluta dels populars a la regió.

Majoria absoluta per al PP

L'enquesta de El Español confirma la tendència de tots els sondejos, que situen el PP com a clar guanyador dels comicis del proper 18 de febrer. Segons Sociomètrica, Alfonso Rueda aconseguiria els 39 escons, un més dels necessaris per obtenir la majoria absoluta, i continuaria governant Galícia. I és que els seus rivals polítics, PSOE i BNG, en sumarien 36 entre tots dos. Els nacionalistes pujarien fins als 22 diputats -ara en tenen 19-, però l'estancament dels socialistes -es quedarien amb els 14 que tenen actualment-, deixaria el camí lliure perquè el PP revalidés la majoria absoluta.

Igual que Podemos i Sumar, Vox -que també es presentarà a les eleccions gallegues- tampoc obtindria representació en aconseguir un 3,8% dels vots.

➡️ Política

Més notícies: