L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, intervé durant un acte de campanya, a Jean Carrère Space, a 1 de maig de 2024, a Argelès (França)
POLÍTICA

L'últim engany de Carles Puigdemont: el seu retorn a Catalunya es podria endarrerir

Junts ja prepara el terreny per justificar l'incompliment d'una altra promesa del seu líder

Tant Carles Puigdemont com tots els dirigents del seu partit, Junts per Catalunya, fa setmanes que repeteixen que l'expresident tornarà a Catalunya per al primer debat d'investidura. I que ho faria, a més, malgrat el risc de ser detingut, ja que el jutge Pablo Llarena ha decidit mantenir l'ordre de detenció que pesa sobre ell.

De fet, aquesta va ser una de les principals promeses de Carles Puigdemont durant la campanya electoral. Tot i això, ja no està tan clar que el líder de Junts acabi complint allò que va prometre. I és que el seu retorn a Catalunya es podria endarrerir i ara és a l'aire que torni per a la primera sessió d'investidura, convocada per dimarts que ve 25 de juny.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

Aquest dia està previst que el Parlament celebri l'equivalent al primer debat d'investidura. Salvador Illa ja ha renunciat a sotmetre's-hi perquè encara no té els suports necessaris per convertir-se en president de la Generalitat. Igual que Carles Puigdemont, que tampoc no ha arribat a acords amb cap altra formació política.

Per tant, Josep Rull convocarà una sessió al Parlament que, encara que no es debati cap investidura, servirà per activar el compte enrere per a la convocatòria automàtica d'una repetició electoral a Catalunya. Si ningú no és investit president en un termini de dos mesos, concretament fins al 25 d'agost, l'endemà es convocaran automàticament eleccions, que se celebrarien entre el 6 i el 13 d'octubre.

En aquest context, Junts per Catalunya ja prepara el terreny per justificar el possible incompliment de la promesa que va fer Carles Puigdemont. Josep Rull, flamant president del Parlament, ho ha escenificat en una entrevista al programa Cafè d'Idees de Televisió Espanyola.

Primer pla de Josep Rull amb traje i somrient mirant a càmera

El dirigent juntaire ha recordat que Carles Puigdemont ha dit que tornaria per al primer debat d'investidura, però ha especificat que la sessió de dimarts que ve no serà un debat d'investidura com a tal, només un acte equivalent. "Ell ha parlat del debat d'investidura, no em correspon a mi interpretar les seves paraules, però li puc dir que[l'acte de dimarts 25 de juny]no és un debat d'investidura", ha dit Rull.

Per tant, des de Junts ja obren la porta a la possibilitat que el seu líder no torni el 25 de juny, tal com havia promès durant la campanya. I ho fan amb aquesta interpretació que això de dimarts que ve no serà un debat d'investidura, sinó una sessió d'investidura. Qualsevol excusa és bona per justificar el que seria l'últim engany del líder juntaire, que ja acumula diversos precedents en aquest sentit. I és que, en anys anteriors, ja va prometre que tornaria i va acabar no fent-ho.

Arracades de l'ordre de detenció

Veurem què acaba passant els propers dies. Ara com ara, l'ordre de detenció que pesa sobre Carles Puigdemont continua activa perquè així ho va especificar el jutge Pablo Llarena. Tot i això, aquestes mesures cautelars podrien acabar caient abans de dimarts 25 de juny, cosa que obriria la porta, ara sí, al retorn del líder de Junts, ja que no tindria l'amenaça de ser detingut si creua la frontera. Però, de moment, al partit processista ja preparen el terreny per si de cas finalment Puigdemont no pot complir la seva última promesa.

➡️ Política

Més notícies: