Pla mitjà de Dolors Feliu a la manifestació de l'11 de setembre de 2023 subjectant una pancarta blava i alçant el seu braç dret fent el senyal de les 4 barres de la senyera amb els dits

POLÍTICA

L'ANC es parteix en dos i compromet el projecte de la llista cívica

Les eleccions a la direcció al maig podrien fer un tomb i impugnar el resultat de la consulta a la militància

L'1 de març s'obre el termini perquè els membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) votin la proposta de presentar-se a les eleccions amb una llista cívica. Ho faran en un ambient d'especial crispació. La guerra interna entre els partidaris i els detractors s'ha intensificat amb la dimissió de la tresorera de l'entitat, Ada Ferrer.

Diversos mitjans van assegurar que la seva baixa tenia a veure amb discrepàncies amb la llista cívica. La mateixa Ferrer va desmentir les informacions assegurant que ho deixa per motius personals, i reafirmant el seu suport a la proposta de concórrer a les eleccions. A la cúpula veuen una guerra bruta per part del sector contrari, que hauria filtrat informacions interessades per desgastar la direcció pocs dies després de la consulta.

Cal recordar que diversos excàrrecs de l'entitat van impulsar una trobada amb la intenció de frenar la llista cívica. Consideren que l'ANC va néixer amb la funció d'aglutinar la societat civil a les aspiracions independentistes, i no de competir amb els partits, i encara menys concórrer a unes eleccions. Creuen que la missió de l'entitat ara mateix és recuperar el múscul per tornar a ser un pol mobilitzador.

Tot i això, la direcció encapçalada per Dolors Feliu i Uriel Betrán defensa la necessitat de proporcionar a l'independentisme decebut amb els partits una alternativa que recuperi la via unilateral. Creuen que la llista cívica pot donar un nou impuls al moviment independentista en un moment de desànim i apatia. Ara carreguen contra els detractors pel seu intent de fer descarrilar el projecte.

Eleccions al Secretariat Nacional

Els contraris a la llista cívica van presentar un manifest amb més d'un centenar de suports d'excàrrecs i exdirigents de l'ANC. Ara fan un pas més i presenten un document en què critiquen la deriva sota l'actual direcció. Al document aporten mesures per reactivar socialment l'entitat.

A l'horitzó hi ha les eleccions al Secretariat Nacional de l'ANC, previstes per al mes de maig. El sector crític posa totes les esperances a una renovació de la cúpula que pot frenar el projecte de la llista cívica i reconduir el rumb de l'entitat. Creuen que l'Assemblea ha de recuperar el seu esperit fundacional i tornar a establir un full de ruta amb la independència com a objectiu.

Això pot ser la font dun nou conflicte intern. Els crítics creuen que encara que s'aprovi la llista cívica a la consulta de l'1 al 14 de març, si al maig s'escull una nova direcció estarà legitimada per tombar la proposta. En canvi, l'actual secretariat veu perillós que la mateixa ANC plantegi desobeir una consulta interna.

Independentisme dividit

L'ANC es troba ara mateix partida en dos, i reflecteix l'actual moment de divisió de l'independentisme. D'una banda hi ha els partits tradicionals (ERC, Junts i CUP), i de l'altra les propostes alternatives. L'independentisme radical es divideix entre els identitaris d'Aliança Catalana i el Front Nacional de Catalunya, i la proposta cívica de l'ANC.

Identitaris i cívics coincideixen en la necessitat de girar full al processisme i avançar cap a la via unilateral. Tant Aliança Catalana com l'ANC proposen utilitzar la majoria independentista al Parlament per aixecar la DUI (Declaració Unilateral d'Independència) i fer efectiu el mandat del referèndum de l'1-O. No obstant això, discrepen en el seu model social, un més conservador i l'altre més progressista.