Imatge d'Elisenda Alamany parlant en públic a la 'Festa de la República 2023'
POLÍTICA

Elisenda Alamany, ex de Comuns i propera a la CUP que vol ser la número 2 d'ERC

Cercles propers a la formació d'Ada Colau anomenen 'Lady Trepa' a la seva excompanya de partit

Elisenda Alamany serà la secretària general d'ERC si Oriol Junqueras guanya les eleccions internes que els republicans celebraran el proper 30 de novembre. L'actual cap de files d'Esquerra a Barcelona culminaria així tot un procés que l'ha portat a impulsar diversos partits, formar part dels Comuns, ser propera a la CUP i, finalment, convertir-se en la número 2 d'ERC.

Gent propera als Comuns no dubten a anomenar-la 'Lady Trepa'. Ja saben, per allò de la seva habilitat per escalar dins els organigrames de diferents formacions polítiques, canviant fins i tot de carnet si cal.

Oriol Junqueras i Elisenda Alamany, donant-se la mà en un míting polític amb gent de fons

De fet, Elisenda Alamany forma part de l'extensa llista de polítics que van fer el pas al processisme per assegurar-se quotes de poder. I, sobretot, un bon sou. Joan Ignasi Elena (del PSC a ERC), Albano Dante Fachín (de Podem a altaveu mediàtic de Junts), Gemma Ubasart (de Podem al Govern de Pere Aragonès) són alguns dels altres il·lustres canviants de jaqueta amb un currículum similar.

Del municipalisme als Comuns, passant per la CUP

Elisenda Alamany, filòloga i professora de secundària de professió, va iniciar la seva carrera política ja fa 17 anys. El 2007 va impulsar la candidatura municipalista Altraveu per Castellar i va ser escollida regidora. Aquell projecte el va fundar juntament amb Gemma Ubasart, una altra 'expodemita' que va decidir abraçar el processisme a canvi d'un sou generós. En aquest cas, com a consellera de Justícia de la Generalitat presidida per Pere Aragonès.

Un cop sent regidora, va començar a acostar-se a allò que, més tard, acabaria sent l'ecosistema de Podemos i els Comuns a Catalunya. Va ser quan va conèixer Xavier Domènech, Ada Colau i companyia. Tot i això, abans de fer el salt oficialment a aquest espai polític, el seu Altraveu per Castellar va formar part d'una coalició electoral per a les municipals que sumava els seus vots per a la CUP.

Imatge d'Elisenda Alamany parlant en públic amb dos micròfons al davant

Aleshores va arribar el 2015. El 15-M ja havia mutat a Podemos i Elisenda Alamany va considerar que tot allò era el millor arbre per arrimar-se. Altraveu va deixar de ser la marca blanca de la CUP per unir-se amb Esquerra Unida, Podemos i Procés Constituent, creant així Decidim Castellar. Va ser l'artefacte polític que li va permetre, finalment, fer el salt a la política catalana. El 2017, número dos per Barcelona a Catalunya En Comú - Podem, escollida diputada al Parlament i premi gros: portaveu del seu grup parlamentari.

Com a diputada dels Comuns cobrava un sou de gairebé 80.000 euros anuals. Però es va barallar amb la direcció per discrepàncies ideològiques. O això van dir. I és que sectors d'aquest espai polític asseguren que, en realitat, va sortir del projecte per la impossibilitat d'escalar més dins de l'estructura de la formació.

Va crear el seu propi partit per integrar-se a ERC

Un cop va decidir marxar dels Comuns, va crear el seu propi partit: Nova. Aquesta formació va passar sense pena ni glòria, encara que va aconseguir un objectiu valuós. Que li servís de plataforma per col·locar-se el més alt possible a la política catalana. I ho va fer integrant-se a ERC.

Va ser quan el partit de Junqueras seguia la màxima aquella d'“ampliar la base”. I Alamany, amb el seu partit sense militants ni estructura, es va col·locar com a número 2 d'ERC a Barcelona de cara a les municipals de 2019. Però els republicans, tot i guanyar els comicis a la capital catalana, es van quedar sense Ajuntament per un pacte de Colau amb el PSC i el partit de Manuel Valls. Alamany es quedava sense opcions de ser tinent d'alcalde. El mateix li va passar a les eleccions del 2023, havent-se de conformar amb un sou de regidora rasa de gairebé 90.000 euros anuals.

L'afany d'Elisenda Alamany per tocar poder es va fer evident fa uns mesos quan, ja amb Ernest Maragall fora de la política i ella agafant les regnes de la formació a Barcelona, va arribar a un pacte amb el PSC per formar part del govern de Jaume Collboni. Una altra vegada, però, apareixien obstacles al seu camí. La cúpula d'ERC, en plenes negociacions per a la investidura d'Illa, va frenar l'acord. Es va suspendre l'assemblea dels republicans que havia de validar el pacte i Alamany es va veure obligada a esperar.

Ara fitxa per la candidatura d'Oriol Junqueras per ser la secretària general del partit. Això, és clar, si l'exvicepresident del Govern guanya el congrés que celebraran els republicans el proper 30 de novembre. Quelcom que previsiblement passarà. I Alamany no només es col·locarà com a número dos de la formació, sinó que també s'acostarà a l'escenari que tant desitja: entrar a formar part del govern de Barcelona. I és que Oriol Junqueras sempre ha vist amb bons ulls aquest pacte a la capital catalana. I tot fa pensar que, si es fa amb la presidència d'ERC, el pas següent serà l'anunci de l'entrada dels republicans a l'executiu de Collboni.

➡️ Política

Més notícies: