Muntatge fotogràfic amb el Parlament de Catalunya de fons i amb Yolanda Díaz, Ada Colau, Jéssica Albiach i Pablo Iglesias en primer pla

POLÍTICA

Les eleccions catalanes, nou camp de batalla entre Sumar i Podem

Els morats exploren anar a les eleccions amb altres forces polítiques mentre els Comuns veuen difícil una coalició d'esquerres

L'esquerra arriba a les eleccions del 12 de maig a Catalunya més dividida que mai. Les gallegues van ser el primer escenari de la ruptura entre Sumar i Podemos, i tots dos partits van patir un dur correctiu. Ara busquen in extremis un punt de trobada per concórrer junts a les catalanes, però les seves posicions semblen allunyar-se definitivament.

Podem, en una clara situació de debilitat, reconeix que explora aliances amb altres formacions. Però les seves possibilitats no es redueixen als Comuns, sinó que també preveuen altres espais com ERC o la CUP. De fet, aquest és un dels motius que allunya Catalunya En Comú de Podem.

Primer pla de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, amb un vestit vermell i cara d'incredulitat

Un altre impediment per a una candidatura conjunta és la decisió de presentar-se per separat a les europees. Així ho ha reconegut el portaveu dels Comuns, Joan Mena, segons el qual Podem “ha optat des de fa temps per un altre camí”. Així, el 12-M es presenta com un nou capítol a la guerra oberta entre Sumar-Yolanda Díaz i Podemos-Pablo Iglesias.

Sumar surt amb avantatge davant Podem

La sanció de Podem als dirigents que van recolzar Sumar va provocar el mes de desembre passat una fuita de militants que va culminar amb la sortida de Jéssica Albiach i Jaume Asens. L'espai dels Comuns ha avançat així cap a un consens en el suport al projecte de Yolanda Díaz. Això ha provocat un distanciament de Podem, que ara llança unes primàries per decidir candidat mentre explora vies d'acord per teixir aliances amb els Comuns, ERC i la CUP.

Sense un lideratge ferm i afectat encara per la fugida de militants, Podem necessita unir forces amb altres formacions de l'esquerra. Tot i això, si les negociacions no prosperen estan disposats a presentar-se en solitari. Sobre l'aliança amb els Comuns, Podem ha estat clar en afirmar que es presenten amb les sigles i no volen quedar diluïts en candidatures conformistes.

Mentrestant, els Comuns comparteixen l'anàlisi de la CUP que ERC s'ha deixat arrossegar pel PSC cap a polítiques allunyades de l'esquerra. Tots dos espais comparteixen un discurs que també subscriu Podem, però els seus interessos els porten a anar per separat. La realitat és que sense una estructura sòlida, els morats ho tindran complicat per esgarrapar algun vot als Comuns.

Podem s'acosta a Esquerra

Pràcticament descartada la via dels Comuns, Podem s'acosta a ERC per formar un front d'esquerres amb vista al 12-M. L'aliança amb la CUP sembla més complicada, sobretot quan els anticapitalistes es troben en ple procés de refundació. En canvi, Podem veu a ERC molts més ponts de trobada.

Muntatge amb Gabriel Rufián amb els polzes a dalt i Irene Montero aplaudint, amb el congrés dels diputats de fons

Esquerra es va mostrar molt bel·ligerant amb Sumar a la campanya electoral del 23-J, l'estiu passat. Un dels motius va ser el suport d'ERC a Irene Montero, especialment a la persona del diputat Gabriel Rufián. Els republicans van reivindicar la figura de la ministra d'Igualtat en diversos actes, i en un acte de Podem van rebre Gabriel Rufián amb una ovació i crits de 'Sí, se puede'.

Dins ERC hi ha un sector més reticent a l'esquerra espanyola, però, en canvi, els sectors més esquerrans del partit senten una gran proximitat a l'espai dels morats. Els d'Ione Belarra veuen ara l'aliança amb ERC com una bombona d'oxigen per gratar una mica en unes eleccions clau. A l'horitzó hi ha les europees, el 9 de juny, en què Podem vol rellançar el seu projecte polític.

➡️ Política

Més notícies: