Pedro Sánchez capcot

POLÍTICA

Les eleccions basques, nou malson per a Pedro Sánchez

Les enquestes marquen un empat tècnic entre el PNB i Bildu, de manera que els socialistes hauran de triar entre dos dels seus socis al Congrés dels Diputats


El País Basc iniciarà divendres a la matinada una nova campanya electoral, la més incerta des que la llei de partits va il·legalitzar Batasuna. El context, però, és totalment diferent i aquestes són les primeres eleccions de la recent democràcia en què el PNB pot perdre les eleccions. Tots els sondejos el situen de moment en la primera posició, encara que amb un empat tècnic amb Bildu.

Si bé el CIS dona al PNB entre 30 i 31 escons i al partit d'Otegi entre 28 i 29, altres enquestes marquen que les dues formacions podrien empatar 28 diputats. És una situació insòlita i la diferència de vots seria mínima a favor del partit conservador. Per darrere, els socialistes bascos calcarien resultats amb tan sols 10 cadires al Parlament, mentre que el PP podria millorar i arribar als 7 representants. El gran daltabaix el patiria Podem, que passaria de 6 diputats a no tenir-ne cap, mentre que Sumar només sumaria un escó. Vox, repetiria amb un únic diputat.

El nou problema per a Pedro Sánchez

La majoria absoluta se situaria, doncs, als 38 diputats. Si fem cas a l'enquesta d'El Español, on el PNB i Bildu empaten 28 diputats, les dues formacions podrien arribar a la majoria absoluta amb el PSE. Això vol dir que els socialistes hauran d'escollir entre dos dels seus socis, amb els problemes que el pot comportar al Congrés. La majoria parlamentària del Govern de coalició és tan fràgil que qualsevol moviment juga contra Pedro Sánchez.

Si fem cas de la lògica, el PSE reeditaria el seu acord amb el PNB i formarien govern plegats. Cal tenir en compte que l'estratègia de Núñez Feijóo és apropar-se a nacionalistes bascos i catalans, de manera que al PSOE li interessa tenir contents Junts i PNB. A Ferraz estan segurs que ni ERC ni Bildu es mouran del seu costat malgrat que no governin a les seves comunitats, mentre que podria no passar el mateix amb els altres. Si el PNB s'enfila als 31 escons i el PP suma 7 representants, hi podria haver un acord d'investidura i que els nacionalistes bascos governin en solitari gràcies a Feijóo, cosa que tampoc no es descarta.

Otegi participa en un acte d'EH Bildu a Pamplona el maig de 2023

Hi ha, doncs, molts escenaris oberts, però el més plausible és que siguin els socialistes els que hagin d'escollir el nou lehendakari. Per primera vegada anys hi hauria l'opció que aquest no fos del PNB, i que Pello Otxandiano, de Bildu, fos l'elegit. Alguns assenyalen que Pedro Sánchez ja va regalar l'alcaldia de Pamplona a Bildu el desembre del 2023 després d'una moció de censura, de manera que hi hauria un cert equilibri que li permetria pactar ara al País Basc amb el PNB. Tot i això, la jugada és complexa, més si per sorpresa, Bildu supera el seu rival en vots i escons, cosa que no és impossible.

Les eleccions basques seran el 21 d'abril i poden suposar l'enèsim contratemps per a Pedro Sánchez en una legislatura que no arriba a l'any i sembla envellir molt malament.

➡️ Política

Més notícies: