Contraris a la fàbrica de bateries elèctriques a Mont-roig en una concentració el 10 de març de 2024
POLÍTICA

L'ecologisme català la pren ara contra una fàbrica de bateries elèctriques

Diverses entitats ecologistes i de l'entorn de la CUP es mobilitzen contra la fàbrica de bateries elèctriques que Lotte vol instal·lar a Mont-roig del Camp, a Tarragona

Una cinquantena de persones van tallar l'autopista AP-7 durant gairebé 24 hores aquest cap de setmana per la zona de Cambrils. Durant un dia -des de diumenge al matí fins ahir dilluns-, una de les principals vies de comunicació catalanes ha estat tallada sense que les autoritats hagin fet alguna cosa. Darrere de la protesta hi havia agricultors i entitats ecologistes, que han decidit protestar conjuntament contra el Hard Rock Cafè i la fàbrica de bateries elèctriques que es vol instal·lar a Mont-Roig del Camp, molt a prop de Cambrils i Tarragona.

La posició contrària de col·lectius ecologistes al Hard Rock és ja coneguda. Tot i això, sorprèn que s'afegeixi ara la negativa a la futura fàbrica de bateries, que crearà més de 500 llocs de treball. No sembla que hi hagi cap relació amb el Hard Rock: es tracta d'un projecte d'última generació i que referma el negoci de Seat a Catalunya. Tot i això, ecologistes i alguns agricultors inicien una nova croada per acabar també amb aquesta indústria.

El seu argument és que cal aturar la fàbrica que instal·larà l'empresa Lotte al sud de Catalunya. Asseguren que s'està destruint espai agrari per a aquests macroprojectes, amb unes concessions d'aigua que els pagesos no tenen, afirmen. “Aquest no és el model de creixement que volem per al nostre poble”, diu Josep Borrull, de Salvem Mont-roig. Afegeix: “Els llocs de treball que diuen que es generaran es poden generar ajudant i promovent l'emprenedoria de gent del mateix poble”.

Carretera AP-2 tallada pels pagesos, sense deixar circular els vehicles a Alcarràs

Contraris a una fàbrica de bateries elèctriques

Estem parlant d'entre 500 i 600 nous llocs de treball en una població de menys de 12.000 habitants. Una fàbrica de bateries elèctriques, per contribuir al desenvolupament del cotxe elèctric. Ho diem perquè quedi clar. S'aixecaran diverses fàbriques a la zona industrial dels Comellarets, que es va impulsar el 2022 de la mà de l'alcalde del PSC, Fran Morancho.

No li va anar gens malament a les últimes municipals: Morancho va calcar resultats, amb 7 cadires de 17 regidors. El PSC fins i tot va pujar en vots i percentatge, mentre que Junts, que també és favorable al projecte, va obtenir 5 regidors. ERC, que defensa la instal·lació de la fàbrica des del Govern, va quedar tercera amb 2 regidors. No sembla, doncs, que hi hagi una oposició al municipi a un projecte pioner a Catalunya.

Tot i això, ahir dilluns les mateixes entitats ecologistes es van concentrar al ple de l'Ajuntament de Mont-roig per protestar. El consistori va aprovar la venda dels terrenys municipals per instal·lar la fàbrica de bateries d'elèctriques, mentre que avui volen bloquejar el centre logístic de l'empresa Lotte a Sant Sadurní d'Anoia.

És evident que no té res a veure la fàbrica de bateries amb el Hard Rock. Estar en contra d'una inversió de 600 milions, que aposta per bateries elèctriques i que a més a més és condició necessària perquè Seat segueixi a Martorell, és difícil de justificar. Aquesta és precisament la Catalunya del no a tot, la que ni tan sols pot entendre que es tracti d'una oportunitat no només per a Tarragona, sinó per a tot Catalunya. Veure per creure.

➡️ Política

Més notícies: