Muntatge amb un pla mitjà de Joan Ignasi Elena tocant-se la barbeta amb cara de preocupació i de fons una imatge d'un mosso d'esquena obrint la porta d'un cotxe policial

POLÍTICA

Es disparen els delictes a BCN: les dades que deixen en evidència Joan Ignasi Elena

Els delictes sexuals augmenten gairebé un 25%: n'hi ha una mitjana de tres cada dia. Els multireincidents s'apoderen de la capital catalana: 500 delinqüents acumulen 6.000 imputacions

“Catalunya és un país segur, on la gent es pot moure a qualsevol lloc i a qualsevol hora”. Aquestes són paraules pronunciades fa unes setmanes per Joan Ignasi Elena. Fa temps que el conseller de l'Interior s'esforça per negar una realitat que ja ningú no pot amagar. Fins i tot va culpar els "'bulos' de les xarxes i l'extrema dreta" de l'increment de la sensació d'inseguretat per part dels ciutadans. La propaganda del Govern, però, s'esfondra cada vegada que apareixen noves dades sobre criminalitat.

Fa unes hores coneixíem el balanç delinqüencial del 2023 a Barcelona. I, una vegada més, les dades deixen en evidència Joan Ignasi Elena. La capital catalana no és ni un lloc segur, ni la gent es pot moure a qualsevol hora per qualsevol lloc. Les estadístiques publicades per la Junta Local de Seguretat de Barcelona deixen clar que els delictes a la ciutat més gran de Catalunya s'han disparat, sent especialment greus els casos de delictes sexuals i els multireincidents.

Malabars de l'administració per maquillar la trista realitat

El comunicat emès pel Departament de l'Interior i l'Ajuntament de Barcelona per explicar les dades és tot un exemple d'enginyeria propagandística per intentar maquillar la degradació delinqüencial que pateix la capital catalana. Per ordres polítiques ens intenten fer veure que la situació no és tan alarmant com demostren les estadístiques. Un exemple és que remarquen que els delictes han baixat respecte al 2019, i que si han augmentat respecte al 2022, és perquè “el primer trimestre de l'any hi havia restriccions per la Covid-19”.

No hi ha dubte que aquest exercici de malabarisme al llenguatge prové, sobretot, del Govern de la Generalitat. I és que els esforços de Joan Ignasi Elena d'intentar per suavitzar la realitat contrasta amb el discurs del regidor de Seguretat de Barcelona, el socialista Albert Batlle, que sol parlar sense embuts de la realitat que viu la capital catalana en relació amb la delinqüència. Més enllà d'això, anem ja amb les dades que deixen en evidència el conseller de l'Interior i que mostren la degradació de Barcelona el darrer any:

  • Augment del 8,6% del total dels delictes a Barcelona respecte de l'any 2022
  • Augment del 24,5% de les denúncies per violències sexuals
  • Hi ha 3 denúncies per violència sexual a Barcelona cada dia
  • 526 multireincidents acumulen 6.169 imputacions
  • Els 5 multireincidents amb més delictes acumulen 228 antecedents
  • Augment de l'11,1% dels delictes contra les persones (13.813)
  • Augment del 9,5% dels delictes contra el patrimoni (187.799)
  • Augment del 6,5% dels furts (100.944)
  • Augment del 40,4% dels robatoris amb força (2.636)
  • Reducció de l'1,1% dels robatoris amb força a domicilis (4.449)
  • Reducció del 5,8% dels robatoris amb força en vehicles (9.718)
  • Augment del 6% dels robatoris violents a l'espai públic
  • Augment del 4,6% dels robatoris amb violència i intimidació a l'espai públic
  • Reducció del 13,6% dels robatoris a establiments comercials
  • Augment del 5,9% dels delictes contra la salut pública (1.682)
  • Augment del 23% de les persones detingudes (27.252)

Aquestes són algunes de les dades facilitades per la Junta de Seguretat de Barcelona, en la qual participen, entre d'altres, l'alcalde Jaume Collboni; el conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena; o el tinent d'alcalde de seguretat de Barcelona, Albert Batlle. Cal tenir en compte que es tracten de dades oficials a partir de denúncies i actuacions policials, per això aquí no apareixen els delictes no denunciats ni altres fets que, sense ser considerats delictes, augmenten la sensació d'inseguretat a la ciutat. Una sensació que ja ha esdevingut la principal preocupació dels ciutadans de Barcelona.