Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, amb cara de preocupació
POLÍTICA

Dirigents del PP demanen a Feijóo que llenci la tovallola

El líder dels populars està molt tocat

El dur revés de dijous passat al Congrés dels Diputats obliga el PP d'Alberto Núñez Feijóo a rectificar la seva estratègia. Fins ara predominava la idea d'aconseguir la designació del Rei Felip VI per formar govern. Però ara un sector important del partit demana a Feijóo que cedeixi la iniciativa a Pedro Sánchez.

Després dels resultats del 23-J, Génova va marcar una línia estratègica molt influenciada pel grup de Madrid. El pla consistia en què Feijóo es fes fort en la majoria de 171 diputats per rebre l'encàrrec de la investidura.

En primer lloc, Feijóo disposaria d'una tribuna per presentar als espanyols un pla de govern alternatiu a Frankenstein. En segon lloc, el PP marcaria els temps. Davant la impossibilitat de formar govern, el pla passava per convocar eleccions com més aviat millor i deixar Pedro Sánchez sense oxigen.

Tot se'n va anar en orris la setmana passada, no només per la majoria de 178 diputats obtinguda pel PSOE, sinó també per la fragmentació de la dreta. El desacord per un lloc a la Mesa va deixar Feijóo sense els 33 diputats de Vox. El PP es planteja ara fer un pas enrere per tornar a agafar impuls.

Màxima confiança en Feijóo

Primera decisió de Gènova: fer pinya amb el candidat. Davant els rumors d'un relleu a la cúpula del PP, la direcció reafirma Alberto Núñez Feijóo com el candidat ideal tant si hi ha repetició d'eleccions com per encapçalar l'oposició. De moment, queda avortada la via Ayuso.

Segona decisió de Gènova: renunciar a la investidura. Guanya sencers l'estratègia de no desgastar-se a la lluita amb Pedro Sánchez per postular-se a la formació de govern. Aquest pla consisteix a dir-li al rei que no compta amb els suports necessaris, i deixar que el PSOE es desgasti amb les negociacions amb Junts.

La nova estratègia del PP

Al PP reconeixen que la derrota de dijous passat va ser de les que fan mal, i ha deixat el seu líder molt tocat. Ara toca recompondre's, i si Feijóo encapçala el debat d'investidura s'arrisca a un segon fracàs que podria ser definitiu. En canvi, cedir la iniciativa als socialistes té diversos avantatges.

Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo amb els colors del PSOE i el PP de fons

La primera és evident, i és que Sánchez haurà d'explicar als espanyols els plans de govern. Uns plans que passen per les concessions a l'independentisme i les negociacions amb un pròfug de la justícia com és Puigdemont. Encara que tregui els suports, el seu govern començaria molt tocat.

Després només es podria esperar que el PSOE es desgasti al govern, a l'espera que Junts faci descarrilar la legislatura. El PP compta que tard o d'hora hi haurà una repetició d'eleccions. I aquest pot ser el moment decisiu per a Alberto Núñez Feijóo.

Gènova vol intentar-ho

Tot i aquest corrent d'opinió, el cercle de Feijóo segueix convençut que cal intentar formar govern. Rebre l'encàrrec del rei subratllarà que el PP és el guanyador de les eleccions i permetrà a Feijóo controlar el calendari. La clau per formar una majoria suficient continua estant al PNB.

El problema per als populars és que el PNB s'ha tancat en banda i no donarà suport a un govern que inclogui Vox. A més, si el PP es recolza en el PNB corre el risc de perdre els diputats de Vox. Això donaria la imatge que Gènova vol evitar, la d'un Feijóo arraconat i assetjat per tot arreu pels seus socis potencials.

En canvi, al PSOE són optimistes i confien en l'entesa amb Junts. Per això a Gènova ja han posat en marxa el pla oposició, en què Feijóo tindrà la missió d'unificar la dreta davant del “sanchisme”. Tot, amb l'esperança de que unes noves eleccions dibuixi una majoria més favorable.

➡️ Política

Més notícies: