Imatge de Joan Tardà en un meeting electoral d'Esquerra Republicana a Santa Coloma de Gramanet

A ERC ja se'n riuen de Puigdemont

Diversos dirigents ironitzen donant la benvinguda a Junts

ERC es frega les mans. La decisió de Junts per Catalunya de donar suport a la candidata socialista a la Mesa del Congrés ha fet esclatar els sectors més radicals de l'independentisme, que acusen els postconvergents de “traïdors” i “botiflers”. A l'univers processista, Junts acaba d'empatar amb Esquerra.

Dirigents republicans com Joan Tardà aprofiten la polèmica decisió de Junts per desgastar el seu adversari. L'exdirigent del grup parlamentari d'ERC al Congrés ha ironitzat sobre la situació. "Amics de Junts, benvinguts a la política dels independentistes de l'ERC nyorda, traïdora, i evidentment botiflera".

Amb el pas fet avui, Junts es deixa arrossegar per ERC cap a les posicions més possibilistes de l'independentisme. El partit de Puigdemont, tan reticent fins ara a la negociació amb Madrid, s'avé de sobte a fer política. Una cosa que aprofita Esquerra per evidenciar-ne la incoherència.

Un regal per a ERC

Un altre dirigent republicà, el president d'ERC al Baix Empordà, Joan Margall Sastre, ha assenyalat la incoherència del relat juntaire. “M'hauran d'explicar molt bé perquè quan ERC negociava amb el govern espanyol era posar una alfombra vermella als del 155, i ara que ho fa Junts està bé i és bo per al país”, diu.

Efectivament, Junts havia basat el seu relat contra ERC en la “traïció” per la seva aliança amb el PSOE a la darrera legislatura. El seu rebuig de formar part del Govern Frankenstein era la principal carta per mostrar la seva posició de confrontació a l'Estat. Per contra, ERC fa temps que defensa que la negociació és la millor eina per avançar en les demandes de l'independentisme.

La cúpula d'ERC celebra la decisió per dos motius. D'una banda permet desencallar la legislatura i avançar cap a un govern que consolidi l'aliança entre socialistes i independentistes. D'altra banda, avala la tesi de la negociació davant de la tesi de la confrontació.

Esquerra treu pit

Raquel Sans, diputada d'ERC al Parlament, treu pit després de la decisió de Junts. “Negociar és la via”, apunta, “a Esquerra fa temps que piquem pedra, moltes vegades en solitari i rebent atacs molt durs”. També dóna la “benvinguda a tots els acords que ens facin avançar com a país”.

Per la seva banda, Gabriel Rufián ha retuitejat el missatge de Lluís Pérez Lozano, professor universitari i director de la Fundació Josep Irla. “Fa gràcia veure els opinadors independents que menyspreaven els indults i la derogació de la sedició. Ara, en canvi, celebren la petició del català a la UE, benvinguts a la política”.

Més enllà de la guerra personal entre ERC i Junts, la decisió d'avui enfonsa una mica més el processisme. Els independentistes radicals ja posen el partit de Carles Puigdemont al mateix sac que ERC i la CUP. Ha començat una campanya per ampliar l'abstencionisme que ja els va costar milers de vots als partits processistes a les darreres eleccions.