Muntatge de Laia Estrada i Carles Puigdemont

POLÍTICA

La CUP vol tornar a pactar amb Junts per Catalunya

Els anticapitalistes descarten el PSC, però s'obren a poder pactar amb Puigdemont per tornar al 2015

El darrer dilluns de campanya electoral a Catalunya ha començat marcat per la publicació de diverses enquestes del 12 de maig. A totes elles la CUP pateix una baixada de vots i escons, encara que els sondejos no aconsegueixen posar-se d'acord en la dimensió de la reculada. Sembla que la seva presència al Parlament no està en dubte, però podria passar dels 9 escons actuals a fins als 4 diputats.

Laia Estrada, candidata de la CUP, encara la darrera setmana amb la intenció de revertir la tendència i mobilitzar els que encara no han decidit el seu vot. I sembla que els anticapitalistes volen interpel·lar el votant nacionalista. En una entrevista a TV3 aquest dilluns al matí, Estrada assegurava que la seva formació no pactaria mai amb el PSC, mentre que llançava missatges d'amor a Junts per Catalunya.

"Podem trobar una entesa amb ERC, Junts i els Comuns, però no amb el PSC: Salvador Illa és un perill per al país i per al planeta". No és que la CUP situï ara Carles Puigdemont a l'esquerra ideològica després d'anys de parlar de Convergència i el 3%. Segons Laia Estrada, si Junts torna a les seves polítiques del 2015 podrien arribar a un acord per a la governabilitat.

Laia Estrada parlant davant la premsa al Parlament de Catalunya

"Pensem que podem reprendre aquella iniciativa parlamentària que vam tenir a la legislatura del 2015. Si s'acorda, vam aprovar un conjunt de lleis ambicioses en matèria social, ambiental o feminista", explicava la candidata de la CUP. Era en plena efervescència del Procés, quan els anticapitalistes van llançar Artur Mas "a la paperera de la història".

És el que vol la CUP: tornar a influir en la ideologia de Junts a canvi que Puigdemont pugui ser una altra vegada president. "Nosaltres interpel·lem l'espai de Junts per Catalunya perquè deixi de banda l'agenda de Foment del Treball. Aquesta agenda que converteix Junts en la Convergència i Unió de tota la vida, i que recuperi l'esperit del 2015, que era posar el país a disposició de la gent", afirmava Estrada.

La CUP descarta completament un hipotètic acord amb el PSC de Salvador Illa, de manera que només es pot entendre amb els Comuns, ERC i Junts. És impossible que sumin amb els republicans i amb la marca catalana de Sumar, així que només és possible un acord entre processistes. I ja ho veurem, perquè diverses de les enquestes d'avui no donen la majoria absoluta a la suma de Junts, ERC i la CUP.

Per si de cas, els cupaires obren la porta a Carles Puigdemont per captar el vot nacionalista indecís i més moderat. Sembla que qualsevol estratègia és bona per minimitzar una caiguda electoral que ja van assumint.

➡️ Política

Més notícies: