Imatge de Ramon Salazar, exdirector general de l'Institut Català d'Oncologia
POLÍTICA

Dimiteix un alt càrrec de Salut per cobraments no declarats

Ramon Salazar, director de l'Institut Català d'Oncologia, va rebre pagaments per part de farmacèutiques que posteriorment no van ser declarats

El director general de l'Institut Català d'Oncologia, Ramon Salazar, ha presentat la seva dimissió. Salazar renuncia al seu càrrec després que el Departament de Salut li obrís un expedient informatiu per saber si havia rebut pagaments per part de farmacèutiques.

Segons va avançar El Periódico, la investigació se centrava en uns pagaments que presumptament Ramon Salazar no hauria declarat al Portal de Transparència de la Generalitat.

Salazar, director fins avui de l'Institut Català d'Oncologia, hauria cobrat com a mínim 14.036,09 euros que no haurien estat declarats. Els pagaments, tots fets el 2022 —any en què va assumir la direcció de l'organisme— anirien a càrrec de fins a set laboratoris diferents.

El cas no s'acaba aquí. I és que Sace Medhealth SL, empresa fundada per Salazar el 2017 i que actualment dirigeix la seva dona, és la propietària legal d'unes jornades divulgatives sobre càncer que porten per nom: Tertúlies Oncològiques. Jornades, anuals, que estan patrocinades per diferents laboratoris i s'organitzen des de fa set anys amb el vist i plau d'una institució sanitària pública de Catalunya, el nom de la qual no ha sortit a la llum.

Ramon Salazar, en ser alt càrrec, hauria d'haver declarat els pagaments

Com que és un alt càrrec, Ramon Salazar hauria d'haver declarat aquests 14.036,09 euros al Portal de Transparència de la Generalitat. Pas que, segons El Periódico, es va saltar. Aquest 24 de novembre, Salazar ha acabat presentant la dimissió.

Així mateix, cal destacar que l'import presumptament cobrat per part de Ramón Salazar podria ser més gran. Doncs no tots els laboratoris –el fins avui director de l'ICO hauria rebut pagaments per part de set– publiquen anualment les retribucions que es paguen als metges.

El mateix mitjà també explica que s'haurà d'esperar el 2024 per saber si Salazar ha continuat rebent presumptes pagaments en aquest 2023.

"Cal actuar de manera expeditiva"

És el que va demanar Metges de Catalunya després que El Periódico informés dels pagaments que presumptament Salazar hauria rebut per part de fins a set laboratoris. Metges de Catalunya, mitjançant un contundent comunicat a X, abans Twitter, van demanar mesures "expeditives".

"Demanem al Departament de Salut de la Generalitat que sigui estricte amb el compliment de les lleis de transparència i incompatibilitats per part d'alts càrrecs de la Generalitat", van dir en un comunicat emès dijous passat, 23 de novembre.

"Si es confirma l'incompliment, cal actuar de manera expeditiva. L'exemplaritat i l'ètica han de regir la gestió pública", van sentenciar des de Metges de Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: