Muntatge de fotos de Pedro Sánchez amb rostre seriós, Carles Puigdemont amb rostre somrient i Oriol Junqueras amb rostre neutre
POLÍTICA

El dia de la marmota: una altra prova de foc del processisme a Pedro Sánchez

Arriba una nova setmana i, amb ella, una altra prova de Junts i ERC per a Pedro Sánchez i el Govern, que es comença a acostumar a passar exàmens constants

Sona el despertador, són les 7 del matí i t'aixeques. Mires el calendari i, sorpresa, continua sent el mateix dia. Estàs atrapat en el dia de la marmota. Així se sent un quan escolta dirigents d'ERC i de Junts per Catalunya parlar de "prova de cotó" Sánchez o de "posar la confiança a prova".

És com a segon de batxillerat, que cada dos dies hi havia un examen que podia ser decisiu per aconseguir la nota i anar tranquil a la selectivitat. Això és ara mateix la política espanyola després del pacte entre el PSOE i els partits processistes. La legislatura començava el 29 de novembre: no portem ni dos mesos i Sánchez ja ha passat diverses proves de foc. Va ser examinat per a la mesa del Congrés, en la seva elecció i en els primers decrets que va presentar a votació. Ara, ERC i Junts el tornen a sotmetre a prova per l''operació Catalunya'.

"El Govern de Pedro Sánchez no pot restar impassible. Serà una nova prova del cotó per demostrar que es diferencien d'aquesta operació", assegurava aquest dilluns la portaveu d'ERC, Raquel Sans. A l'altra banda, Jordi Turull, evidenciava una vegada més que la confiança amb Pedro Sánchez és relativa i que se l'haurà de guanyar una altra vegada.

Raquel Sans, portaveu d'ERC, en una roda de premsa a la seu del partit

El Procés arriba al Congrés

Ho deia ja fa tres anys Alejandro Fernández: "El Procés ha mutat i es traslladarà al Congrés dels Diputats". I sembla que el temps li dóna la raó. Més enllà de l'u d'octubre, la política catalana es va instal·lar en una mena de roda de hàmster, amb molta proclama i poca cosa més. Des del 2017 el processisme va entrar en el seu particular dia de la marmota, esperant jugades mestres, cops d'efecte i sentències d'Europa.

Paral·lelament, el moviment s'anava desgastant, fent petit i tornant-se agre. La revolució dels somriures va mutar a una lluita constant per l'hegemonia processista. Fins a les generals del juliol, quan Pedro Sánchez va tornar a situar ERC i Junts al centre del tauler polític i les dues formacions van decidir aprofitar-ho per recuperar els millors capítols del Procés.

La candidata número 1 de Junts per Catalunya per Barcelona al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, i el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, en arribar a una reunió del partit per valorar els resultats de les eleccions del 23J

I aquí estem, de prova de foc a prova de foc i tiro perquè em toca. La setmana passada van ser els decrets, aquesta és l' 'Operació Catalunya' i la propera la llei orgànica d'immigració. Qualsevol negociació serveix al processisme per tirar d'èpica, per passar per davant del seu enemic íntim i per fer creure que aquesta vegada sí, que 'ara és l'hora'.

Els catalans hem patit un dia de la marmota que va desprestigiar l'independentisme fins a caricaturitzar-lo i ara és el Congrés i la política espanyola qui ho fa. I tot això a les portes d'unes eleccions catalanes, que intensificaran les postures tant d'ERC, com de Junts per Catalunya. Sona el despertador, són les 7 del matí i torna a passar el mateix que  la setmana passada.

➡️ Política

Més notícies: