Alberto Núñez Feijóo de perfil amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

El pla del Govern per fracturar el PP

Té a veure amb la quitació de deute a Catalunya: els barons del PP van posar el crit al cel i ara reculen

El PSOE estarà molt còmode amb el debat de la condonació del deute català. De fet, encoratjar aquest debat amb el PP forma part de la seva estratègia. El seu objectiu és dividir el partit de l'oposició gràcies als seus propis barons autonòmics.

El preu dels barons del PP: un 20%

Els partits nacionals tenen una tensió interna irresoluble. Es tracta del desajust que hi ha entre el poder central – el que vol Madrid – i el poder autonòmic. Perquè sí, el govern nacional té la seva lògica pròpia, però també els governs autonòmics.

I el PSOE vol atacar precisament per aquí. L'amnistia ha obert el meló dels deutes de les comunitats autònomes amb l'Estat (el FLA) i és evident que els socialistes ja ho portaven preparat. Es van cuidar molt d'anunciar a so de bombo i platerets que qualsevol altra Autonomia es podria acollir a la reducció de deute.

Pla mitjà de Pedro Sánchez somrient i amb la mà al pit

'Saben que això és una bona mesura per a les seves finances públiques'. Amb aquestes paraules, María Jesús Montero se saltava a Feijóo i es dirigia directament als barons del PP. Perquè de cara als votants i a les finances, que l'Estat central absorbeixi el 20% dels deutes és un caramel.

De recórrer als tribunals a pensar-s'ho millor

Perquè el missatge quedi clar a Gènova, la ministra d'Hisenda ha dit que algunes comunitats del PP ja s'han interessat "de manera directa o indirecta". Perquè passa que, després de Catalunya, algunes de les comunitats més endeutes les controla el PP. València, Andalusia i Múrcia, per exemple.

De fet, sembla que el PSOE s'ha avançat fins i tot a les crítiques de la seva nèmesi: Ayuso. La presidenta madrilenya es va negar en rotund a la quitació de deute perquè ho considera 'repartir misèria' entre Comunitats Autònomes. Madrid no té deutes amb el FLA, però sí amb bancs: però la mesura d'Hisenda també contempla la reducció de deute amb els bancs.

Només es va saber la quitació de deute a Catalunya, Gènova es va llançar a denunciar-ho. Però ara que la mesura s'ha estès a altres regions, es treuen del medi. Diuen que allò que facin els seus barons 'no és decisió nostra'.

Sigui com sigui, tot això ja ho van avançar inversors internacionals. Moody's, per exemple, va dir que el perdó del deute a Catalunya no tindria gaire impacte en els comptes nacionals. Però que si s'acollien la resta de comunitats, llavors sí que podrien desquadrar els comptes públics: el PSOE, ara com ara, sembla assumir-ho.

➡️ Política

Més notícies: