El que no expliquen els progres sobre el cas de l'anciana desnonada per no pagar 88
La maquinària del sentimentalisme s'ha engegat per aprofitar-se del desnonament d'una dona gran a Barcelona
El cas de Blanca Espinosa ha estat molt sonat. Sobretot, per figures d'esquerres, que no han presentat tots els fets. Més enllà del drama personal per a la senyora, hi ha altres fets que no es presten tant al sentimentalisme.
Una única interpretació
El cas ha acaparat portades i xarxes socials: una dona gran resident al Gòtic de Barcelona que serà desnonada per no pagar 88,8 euros. Un cas perfecte per engegar tota la maquinària de sentiments. Cosa que han fet convenientment diverses figures i entitats de l'esfera 'progre'.
Tal com han estat presentats, els fets són els següents. Una senyora gran del Gòtic serà expulsada de la casa on ha viscut durant 55 anys. Els motius, diversos: entre ells, que no paga 88 euros d'unes reformes a la casa.
A més, la propietària del pis - propietària, insisteixen, d'altres pisos a Barcelona - voldria apujar el lloguer als 1.000 euros. Tot plegat per treure la senyora i destinar el pis a l'especulació turística. Finalment, després de cinc intents de desnonament, hauria arribat el definitiu, que es va fer efectiu ahir mateix.
Aquest cas, diem, ha mobilitzat en xarxes i mitjans gairebé qualsevol figura progressista que es volgués pronunciar. Des de Gabriel Rufián fins a membres de la CUP i passant per plataformes antidesnonaments. La presentació dels fets ha estat, doncs, aquesta: una especuladora treu una anciana del seu pis de tota la vida.
Però n'hi ha més
Però hi ha certes dades que, si no relativitzen el drama personal, sí que ho fan amb la interpretació més estesa dels fets. Al novembre, els jutjats van rebutjar la paralització del desnonament perquè, segons la justícia, la dona gran és propietària de mig pis a Barcelona. La venda de la qual li va reportar 80.000 euros de què disposa.
La resolució del jutge - oferta per l'ABC - assenyala que "comptava amb alternativa habitacional des del 2010 i, actualment, compta amb un muntant econòmic que li permet mantenir-se per si mateixa". Això ha fet que les crítiques es dirigeixin ara contra els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona.
Segons sembla, s'havia arribat a un acord definitiu pel qual l'Ajuntament abonaria durant un any la diferència fins als 1.000 euros. Després, se li oferiria a la senyora un habitatge públic.
A última hora, l'Ajuntament s'ha fet enrere perquè, segons el consistori, la dona disposa de recursos. Tot això ha trencat llavors l'acord que hi havia amb la propietària. Això, finalment, ha conduït que es faci efectiu el desnonament que va autoritzar la justícia.
Més notícies: