Imatge de Pere Aragones amb la mà a la barbeta, assegut al seu escó del parlament de catalunya
POLÍTICA

La desesperació d'ERC per aprovar els pressupostos: ara extorsionen Yolanda Díaz

Els republicans plantejaran a Sumar que no hi haurà pressupostos a l'Estat si no s'aproven els comptes a Catalunya


La setmana que ve s'esgota el termini per aprovar els pressupostos de la Generalitat, i els nervis s'han disparat a ERC. Davant l'enrocament dels comuns, disposats a mantenir el pols amb el Hard Rock, els republicans han passat a l'ofensiva. Plantejaran a Yolanda Díaz un ultimàtum amb xantatge exclòs: si no voten a favor dels pressupostos a Catalunya, ERC no aprovarà els comptes del Govern espanyol.

Segons Nació Digital, a ERC estan disposats a canviar d'estratègia i passar de les meres pressions al'ofensiva. Els missatges als mitjans i les apel·lacions al Parlament no han fet efecte, i ha arribat el moment de fer fora la resta. Així ho transmetran a la líder de Sumar els dirigents d'Esquerra, els vots dels quals són imprescindibles perquè prosperin els pressupostos al Congrés dels Diputats.

Primer pla de la líder dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, amb un vestit vermell i cara d'incredulitat

Fins ara la prudència guiava els partits, que repetien fins a la sacietat que no hi ha intercanvi de cromos amb els pressupostos. Però és evident que ERC, el PSC i els Comuns comparteixen interessos a nivell estatal i nacional, ia l'ajuntament de Barcelona. Ara ERC, amb l'aigua al coll, aparcarà la prudència i jugarà la carta del xantatge.

Pols d'ERC als Comuns

Ahir es va viure un nou episodi de tensió entre ERC i els Comuns a la sessió ordinària al Parlament. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va recordar als comuns que si fa com ells diuen i paralitza el Hard Rock, els socialistes retiraran el suport als pressupostos. Els de Jéssica Albiach no es van estovar, i van reiterar la negativa a recolzar els pressupostos si el Govern no rebutja el macroprojecte.

A ERC no esperaven una posició tan fèrria d'En Comú Podem, que aquest dilluns va presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos. Els comuns aprofitaran l'acte de presentació de la candidatura a les europees de Jaume Asens, aquest diumenge, per doblegar la pressió amb el Hard Rock. ERC es vol avançar i plantejar a Sumar la necessitat d'aprovar els pressupostos a Catalunya perquè després no hi hagi cap ensurt amb els de l'Estat.

Pere Aragonès necessita l'aprovació dels pressupostos per fer front als reptes de l'últim any de legislatura amb més tranquil·litat. Per part seva, el Govern de Pedro Sánchez té previst accelerar l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat un cop prosperi la llei d'amnistia. Dos gots comunicants que ara Esquerra utilitzarà per comprometre el suport al suport dels comuns.

Intercanvi de cromos

El pols entre la Generalitat i el Govern arriba també a l'ajuntament de Barcelona, on els comuns demanen entrar al govern de Jaume Collboni. Si a Catalunya l'escull és el Hard Rock, a Barcelona el problema s'anomena Ada Colau. Tant ERC com el PSC posen com a condició que l'exalcaldessa faci un pas al costat.

Així les coses, tant PSC, com ERC i els Comuns saben que tenen armes a favor seu per forçar acords a les principals institucions. El PSC fa de crossa d'ERC a Catalunya per conservar el fràgil equilibri del Govern de coalició a Madrid. Alhora, dirimeix des del govern de Barcelona les disputes entre ERC i els Comuns, i aprofita les seves necessitats.

Els Comuns juguen amb la necessitat d'ERC al Govern per pressionar amb vista a la formació d'un tripartit a Barcelona. ERC, per la seva banda, utilitza la seva posició de força a la coalició de Govern a Espanya per rebre el suport necessari al Govern de la Generalitat. Això és precisament el que utilitzaran els republicans per aconseguir el suport dels de Jéssica Albiach, encara que per això hagi d'extorsionar Sumar.

➡️ Política

Més notícies: