Entrada del Centre Penitenciari Quatre Camins amb una bandera catalana onejant en un pal i un edifici de fons.
POLÍTICA

Demanen el cessament del director de Quatre Camins per 'decisions temeràries i negligents'

El director de la presó va fer cas omís a les advertències de seguretat i això va derivar en l'agressió a un intern

En una carta remesa al director general de Serveis Penitenciaris, el sindicat CSIF ha demanat el cessament del director de la presó de Quatre Camins. Se suma així un altre episodi de tensió entre els funcionaris de presons i la direcció política i administrativa.

Segons denuncia el sindicat en una carta, el director va autoritzar “una activitat anomenada Jornades de Convivència i agermanament” que entenen que va suposar un risc per als treballadors i els interns. El motiu és que es va autoritzar l'entrada de ganivets, tisores i cordes.

"En tot moment el director va fer cas omís tant dels advertiments de funcionaris dʻinterior com dels serveis mèdics del centre", expliquen des de CSIF.

Cel·les de la Cardel de Puig basses

Així mateix, durant aquesta jornada es va permetre que 10 interns dormissin a la infermeria durant dues nits i que estiguessin fora de les seves cel·les fins a les 23.00 hores. “Moment en el qual els funcionaris del servei de nit, ja per si mateix minvat per la manca de personal, van haver de fer el recompte d'interns i de tots els materials prèviament autoritzats que es trobaven desordenats i sense cap mena de custòdia per part de cap voluntari”, expliquen des del sindicat.

Una decisió temerària

En qualsevol cas, aquest no és l'únic moment d'alt risc que els sindicats atribueixen a la mala gestió del director.

Segons expliquen, “per ordre expressa del director” dues funcionàries van ser separades per cobrir diferents funcions. Una de les treballadores es va quedar sola en un poliesportiu i l'altra va ser derivada a “l'àrea educacional”.

Resultat? “Un intern al poliesportiu va agredir salvatgement un altre intern amb una barra de ferro per fer pesos”. La funcionària que es va quedar sola al poliesportiu va haver de ser avisada i auxiliada pels mateixos interns. "Aquest incident va derivar en un codi 2 i un codi 0 de l'intern agredit".

Abans de tot això, expliquen els funcionaris, “el cap de serveis va ordenar que s'anul·lés l'activitat de biblioteca per manca de personal i per garantir la seguretat al poliesportiu, però el director del centre, de manera unilateral i totalment negligent, va revocar aquesta ordre”.

Petició de cessament

Davant d'un nou episodi de mala gestió que derivada en ferits i en una situació de risc, els funcionaris es dirigeixen directament al director general de Serveis Penitenciaris, José María Montero Gómez, per demanar el cessament del director de Quatre Camins.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, durant una sessió plenària al Parlament, el 24 de gener de 2023, a Barcelona

"Sembla que els únics que som conscients dels riscos que comporta treballar als centres penitenciaris catalans som els treballadors de base", denuncien des de CSIF, "la resta de càrrecs polítics i comandaments directius d'alguns centres o NO ho saben o miren cap a una altra banda, i com a sindicat diem prou una vegada més".

➡️ Política

Més notícies: