Declaren l'alerta a 23 municipis de Catalunya per la sequera: quins són
El Govern ha declarat l'excepcionalitat per sequera a 23 municipis catalans
La situació de sequera a Catalunya ha activat totes les alarmes. Ara, per fer front a una situació totalment anòmala i que pot anar a més, el Govern ha declarat 23 municipis en situació d'excepcionalitat per la sequera.
Així ho ha anunciat aquest dimarts el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, després d'una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera.
Els 23 municipis catalans afectats, que pertanyen a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, depenen de la capçalera del riu Llobregat.
23 municipis catalans, en excepcionalitat per sequera
El Govern ha declarat en excepcionalitat per sequera 23 municipis catalans. Es tracta dels que depenen de la capçalera del Llobregat i pertanyents a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès.
Així s'ha anunciat aquest dimarts, 31 d'octubre, en una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera. Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ha declarat que la unitat passa a l'escenari d'excepcionalitat (semàfor taronja). La mesura entrarà en vigor quan es publiqui la resolució al DOGC, prevista per a la setmana que ve.
La comissió de sequera també ha definit que el municipi de Vallirana s'ubiqui, a petició del mateix Ajuntament, a l'escenari d'emergència per l'esgotament dels recursos propis.
La resta d'unitats de les conques internes catalanes continuaran en la mateixa situació, per tant, quan s'actualitzi la informació al DOGC, 2 zones estaran en situació de normalitat, 2 en alerta, 11 en excepcionalitat i tres en emergència.
Quins són els 23 municipis afectats
La declaració d'excepcionalitat per la situació a la capçalera del Llobregat afectarà 23 municipis de les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, amb una població conjunta de 15.323 habitants.
Aquests són Bagà, Borredà, Capolat, Castell de l'Areny, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, Cercs, Fígols, Gisclareny, Gombrèn, Gósol, Guardiola de Berguedà, Guixers, Coma i Pedra, Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, les Llosses, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Llorenç de Morunys, Vallcebre i Vilada.
La comissió també ha tractat la declaració de l'estat d'emergència (semàfor vermell) del municipi de Vallirana (Baix Llobregat), amb 23.004 habitants, a petició del mateix Ajuntament.
Com que aquesta localitat es regeix per l'indicador de pluviometria, la decisió s'ha pres arran del baix nivell de les reserves subterrànies. El municipi no està connectat a cap xarxa de proveïment supramunicipal i s'està redactant el projecte per incorporar-lo a la xarxa Ter Llobregat per incrementar així la garantia en el subministrament.
Barcelona podria entrar en emergència
El director de l'ACA ha assegurat que és "inevitable" que l'àrea metropolitana de Barcelona, que actualment es manté a l'escenari d'excepcionalitat, entri en situació d'emergència abans que s'acabi l'any.
Des de fa mesos, que es preveu que això passi al desembre, però, segons Reyes, el canvi d'escenari es podria avançar després que els mesos de setembre i octubre hagin estat "pèssims" a nivell pluviomètric.
"És veritat que estem en unes pluviometries per sota dels mínims històrics i es podria avançar, però s'han d'analitzar", ha dit Reyes.
Davant d'aquest escenari, el director de l'ACA ha fet valer que Aigües de Barcelona estigui fent proves a l'àmbit metropolità per veure què passaria si la sequera fos pitjor.
"És molt important fer les proves de reduccions de pressió", ha dit Reyes, que és més partidari de començar per abaixar la pressió a les llars i evitar els talls d'aigua mitjançant un ús responsable d'aquesta a casa.
Més notícies: