Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

A Pedro Sánchez se li acumulen els problemes

El poder judicial fa un pas més en la seva ofensiva contra l'amnistia


El PSOE està acorralat pel rebuig a l'amnistia mentre intenta prémer l'accelerador a les negociacions. A les manifestacions i les protestes se suma també l'ofensiva dels jutges. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dilluns la declaració formal contra l'amnistia.

La declaració neix a proposta dels vuit vocals conservadors del consell, que dijous passat van demanar un posicionament explícit contra l'amnistia. Ahir es van reunir tots els vocals excepte el progressista Álvaro Cuesta. Aquest va justificar la seva absència titllant el ple de “manifestament il·legal”.

Muntatge de Pedro Sánchez amb Puigdemont i Oriol Junqueras mirant-lo

L'aprovació de la declaració constitueix un pas més a l'ofensiva judicial contra la llei d'amnistia. El posicionament daquest òrgan és important, per exemple per precipitar un posicionament de les institucions europees. És clar que a mesura que passen els dies creix més la pressió sobre el PSOE.

Què diu la declaració dels jutges

La declaració aprovada ahir pel CGPJ estableix que l'amnistia “vulnera els drets fonamentals i del sistema de divisió de poders mateix”. Es tracta, afirma, d'un atac “a la Constitució i l'Estat de Dret”. Amb aquesta resolució, aprovada per nou vots a favor i cinc en contra, “el consell expressa la seva intensa preocupació i desolació per la degradació, si no abolició, de l'Estat de Dret a Espanya”.

Cal recordar que la llei serà tramitada al Congrés dels Diputats com una proposició de llei dels grups parlamentaris. En aquest sentit, el CGPJ reconeix “les potestats dels grups parlamentaris per fer totes les propostes de lleis que considerin pertinents”. Però tampoc no pot acceptar que s'emprengui una iniciativa que cerci d'una manera tan ostentosa els drets fonamentals dels ciutadans”.

Finalment, els jutges demanen "no confondre lʻinterès dʻEspanya amb lʻinterès del president del Govern en funcions". I llancen una advertència sobre el conflicte amb els tractats europeus. Assenyalen el risc que “arribi el moment en què la Unió Europea decideixi no ser la coartada d'un Estat que no compleix els seus principis”.

Acorralat per diversos fronts

Pedro Sánchez està ara mateix acorralat per diversos fronts. En primer lloc, l'ofensiva judicial materialitzada a la declaració del CGPJ. Això és només el principi, ja que PP i Vox ja preparen recursos als alts tribunals, i el Tribunal Constitucional podria tenir l'última paraula.

Un altre front és el polític, ja que el PP i Vox pretenen utilitzar tots els mecanismes al seu abast per frenar la llei d'amnistia a les Corts. A més, la seva intenció és presentar mocions i declaracions de rebuig als municipis i comunitats autònomes on governen. El PP compta també amb la majoria absoluta al Senat.

El tercer front és el del carrer, ja que la intenció és continuar les mobilitzacions contra l'amnistia. A més de les manifestacions periòdiques, organitzades pels partits i les entitats cíviques, aquests últims dies se succeeixen les protestes a les seus del PSOE com a mesura de pressió. La tensió va pujant, i amb això la pressió sobre el Govern.

➡️ Política

Més notícies: