Primer pla de David Mascort, lluint un pin de l'Agenda 2030 i mirant amb cara d'enfadat al capdavant
POLÍTICA

David Mascort, el conseller assenyalat després de les darreres crisis del Govern

Els recents problemes a Catalunya posen a l'ull de l'huracà el responsable de la Conselleria d'Acció Climàtica, que fa menys d'un any que és a l'executiu català

Normalment, la Conselleria d'Agricultura (ara anomenada Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural) és de les carteres amb menys rellevància dins del Govern de la Generalitat. Almenys, comparat amb Interior, Economia i fins i tot Empresa o Educació. Però la realitat que viu Catalunya ha posat David Mascort, responsable d'Acció Climàtica, a l'ull de l'huracà.

Ara mateix, dos dels principals problemes que té la Generalitat a sobre de la taula són les protestes dels pagesos i la greu sequera que pateix Catalunya. Dues realitats que afecten directament la Conselleria liderada per Mascort, que ha quedat com assenyalat a les dues crisis més destacades que ha de resoldre actualment l'executiu català.

Perquè, encara que el Govern culpi de la sequera la falta de pluges i intenti eludir responsabilitats en les protestes del sector primari, a ningú se li escapa que la Generalitat no ha fet els deures en la gestió de l'aigua i que els pagesos també culpen l'executiu català de la burocràcia que els imposa. Així que ni els intents de defugir de responsabilitats salven David Mascort de la diana de les crítiques. De fet, els agricultors han portat aquest dimecres les mobilitzacions davant de la seu de la seva conselleria.

David Mascort, sempre amb el seu pin de l'Agenda 2030 a la solapa de la seva americana, ha de gestionar aquestes dues problemàtiques. Ho fa després de més de 20 anys dedicats a la política. Des del 2016 va exercir com a Secretari General d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, càrrec que va desenvolupar fins al juny del 2023 quan va substituir al capdavant de la Conselleria d'Acció Climàtica Teresa Jordà (que va deixar el seu lloc per fer de diputada d'ERC al Congrés) . Aquest ascens va permetre a Mascort passar a cobrar 120.000 euros anuals.

En menys d'un any com a conseller, David Mascort ja té damunt la taula dues patates calentes. Sobre ell recau la responsabilitat de dos problemes que, això sí, vénen de temps enrere. Deu anys de procés amagant la pols sota la catifa en té les conseqüències. I la manca d'inversions per potabilitzar aigua i la tendència política dels últims anys d'anar esprement el sector primari pensant que no hi hauria conseqüències, ha acabat esclatant-li a la cara Mascort.

El Govern d'ERC intenta eludir responsabilitats fent allò que tan bé sap fer: culpar tercers abans d'assumir-ne la culpa. Però tothom sap que els republicans porten governant a Catalunya 15 dels darrers 20 anys. I gestionant aquesta conselleria els darrers vuit anys. En qualsevol cas, li toca a David Mascort ser l'ase dels cops d'una qüestió del qual ell és l'actual el màxim responsable polític, però que també té altres culpables. Entre ells hi ha els seus predecessors: Teresa Jordà (ERC, 2018-2023) i Meritxell Serret (ERC, 2016-2017) o partits com Junts, amb qui han governat diversos anys conjuntament.

➡️ Política

Més notícies: