Transeünts immigrants en un cèntric carrer de Barcelona caminant d'esquena a la cambra

POLÍTICA

La dada de la delinqüència i la immigració que reflecteix què està passant a BCN

El 2023 van ser detinguts al districte de Ciutat Vella 10.500 delinqüents, trenta de mitjana cada dia

Als barris de Ciutat Vella s'ha observat un increment significatiu en el nombre de detencions. Les estadístiques d'arrestos són contundents: el 2018 es van dur a terme 6.000 detencions, cosa que equival a més de quinze diàries.

Per a l'any 2023, els Mossos d'Esquadra feien prop de 30 arrestos al dia, acumulant un total de més de 10,500 detencions anuals. La majoria dels detinguts són estrangers, segons va publicar el periodista d'El Caso, Guillem Ramos-Salvat.

Tot i això, persisteixen desafiaments significatius com la reincidència i la presència de narco pisos. Segons explicava l'intendent Víctor Martín a El Caso i en referència a la presència policial al districte, “això no és suficient”. La reincidència, especialment en delictes menors, genera inseguretat entre els ciutadans i representa un repte constant per a les forces policials.

És rellevant destacar que gairebé la meitat de la població penitenciària a Catalunya és estrangera, cosa que subratlla la necessitat urgent de reformes legislatives per abordar aquesta situació. És essencial considerar el context soci demogràfic de Ciutat Vella, on el 51,6% dels habitants són estrangers. Aquesta diversitat poblacional, juntament amb la presència de narco pisos, contribueix a la complexitat del panorama delictiu a la zona.

Tuit de Guillem Ramon-Salvat sobre la delinqüència a Barcelona

Ciutat Vella compta amb la seva pròpia Junta Local de Seguretat i és l'únic districte de la Barcelona amb aquesta característica. Aquesta junta és necessària per abordar els desafiaments únics que enfronta la zona, incloent-hi la multireincidència i els problemes associats amb el tràfic de drogues, molt present en aquest districte.

Molts veïns assenyalen que la situació actual demana una acció integral que vagi més enllà de les intervencions policials. Afirmen que es requereixen mesures legislatives efectives per abordar les causes profundes de la reincidència i promoure estratègies de desarticulació de les bandes presents. A més, creuen que calen programes específics de prevenció del delicte que aborden les condicions subjacents que contribueixen a la criminalitat a la zona.

Ramos-Salvat publicava a El Caso que es confisquen constantment armes blanques, fins i tot katanes i matxets. Aquestes armes són comunes a les baralles entre bandes rivals, que es disputen els carrers del barri per al tràfic de drogues i els furts.

L'augment en l'activitat policial a Ciutat Vella reflecteix una resposta contundent als reptes delictius a la zona. És evident que calen accions addicionals per abordar eficaçment la reincidència i altres problemes persistents. La col·laboració entre les autoritats locals i la policia, Mossos i Guàrdia Urbana és fonamental per aconseguir millores significatives a la seguretat del barri.

➡️ Política

Més notícies: