Pla mig curt de Laia Estrada parlant i aixecant la mà dreta i de fons diversos dirigents de la CUP en segon pla
POLÍTICA

La CUP fa 'autocrítica' culpant els altres del seu fracàs electoral

La direcció del partit es refugia a l'aparença d'autocrítica i es descarten dimissions

S'ha parlat molt del fracàs electoral d'ERC i hi ha raons que ho justifiquen. Però, paral·lel a la reculada electoral dels republicans, també hi ha la reculada electoral de la CUP. I no és una qüestió menor: la decadència electoral de la formació anticapitalista apunta a un canvi de fons en la mentalitat política catalana. Al capdavall, la CUP és el canari a la mina quan es tracta de l'esquerra sobiranista a Catalunya.

Es descarten dimissions

Sobre l'anàlisi de la situació, destaca el fet que la CUP no sembla fer una autocrítica molt profunda.

La formació accepta l'evidència que el resultat ha estat dolent i, en aquest sentit, se'n senten responsables. Però ho imputen no tant al seu discurs en relació amb la realitat política de Catalunya, sinó a fenòmens com “l'onada reaccionària”. O així almenys s'ha expressat la líder de la CUP, la diputada Laia Estrada, en una entrevista al Cafè d'Idees :

Semblaria, doncs, que la CUP interpreta la seva situació electoral i política com si fos un objecte que és portat pel corrent. Perquè, de la mateixa manera que parlen d'aquesta "onada reaccionària", també parlen "d'expectatives frustrades", d'un 2017 que no es va aprofitar o "d'un govern d'esquerres que vam pensar que va ser incapaç d'enfrontar-se als lobbies econòmics amb valentia”:

Es tracta, en fi, d'una autocrítica relativa en la mesura que se senten “responsables” de fenòmens que superen el seu radi d'acció. Cosa que permet a Estrada descartar la seva dimissió pels resultats del partit al 12M.

Com és natural, aquesta és la imatge que vol transmetre la direcció del partit. En canvi, hi ha certs grups que formen part de la CUP que ja han exigit respostes més clares. Vet aquí, per exemple, Poble Lliure, que va emetre un dur comunicat demanant una estratègia realista i de “renovació de lideratges”. A preguntes de Gemma Nierga sobre aquestes crítiques, la diputada Estrada ha fet la jugada habitual de dir que això ho haurien de preguntar a Poble Lliure.

La qüestió palestina

La líder de la CUP també ha tingut paraules per a l'assumpte de Palestina i Israel, que els últims dies s'exerceix com una pilota d'oxigen per a les forces d'esquerra.

A rebuf de la decisió del president Pedro Sánchez de reconèixer l'Estat Palestí, Laia Estrada diu que ho celebra, però critica que la decisió “no vagi acompanyada d'un trencament de les relacions polítiques i econòmiques amb Israel”. Tot seguit, fa la falca convenient i assenyala que “quan l'esquerra no fa polítiques a l'arrel dels problemes l'extrema dreta es fa forta”.

Per la resta, parla de la urgència d'aturar el genocidi a Gaza i els atacs de l'exèrcit israelià, sense referències, però, a l'atac original de Hamàs o als encara segrestats pel grup terrorista.

➡️ Política

Més notícies: