Una imatge d'un teatre amb un sostre ornamentat i diverses files de seients vermells, amb un requadre borrós al centre que sembla mostrar un tuit.
POLÍTICA

La cultura de la cancel·lació arriba fins a l'òpera i els catalans se'n farten

Els usuaris demanen poder gaudir de les arts sense haver de polititzar-ho tot

El wokisme no descansa. I a falta d’una política efectiva, el wokisme ha optat per manipular la cultura de masses. Els exemples són constants, i aquesta setmana n’hem vist dos. La nova sèrie de Harry Potter canviarà el color de la pell d’un dels personatges més famosos, i la mítica saga de videojocs GTA també tindrà en compte les “minories”.

Però tampoc cal sortir de Catalunya per observar l’obsessió woke per modificar el passat. Ara és el torn de l’òpera, que és un dels reclams del Liceu. Segons una crònica publicada al diari Ara i signada per Magda Polo Pujadas, l’òpera Madame Butterfly, de Giacomo Puccini, podria ser una ocasió per reflexionar sobre temàtiques de gènere.

Davant del dramatisme amorós d’aquesta obra, l’autora es pregunta si no seria millor “explicar” segons quins temes abans de veure l'òpera. “¿Temes com el menyspreu a la dona, la violència de gènere i la manca de perspectiva feminista pot ser que s’hagin d’explicar abans de veure una representació d’aquesta òpera (i de moltes altres, és clar)?”, proposa l’autora

Persones marxant de nit amb pancartes morades que diuen

Tot seguit fa un repàs a tots els “clixés” d'aquesta història, com que el paper de la protagonista “és representat segons un arquetip de la dona submisa, fidel i sacrificada, que es conforma amb un paper secundari en relació amb els homes”. De passada, es reflecteix una visió “caduca” de les dones orientals.

I de la mateixa manera, l'òpera defensaria la "glorificació del sacrifici extrem per amor i honor" d'una dona cap a un home emocionalment irresponsable. De fet, el personatge masculí “exemplifica una arrogància colonialista i patriarcal”. I per aquesta raó la veu femenina “està condicionada per la narrativa masculina”.

Crítiques entre els usuaris

Es tracta d’un exemple més del desig ‘woke’ de modificar uns productes culturals que reflectien una època determinada i que no és la nostra. I això és quelcom que els espectadors ja coneixen per si mateixos. Tot i així, hi acudeixen per gaudir d’aquesta òpera sense la intenció de polititzar fins i tot la música.

Això explica les males reaccions a aquest article de l’Ara. L’alcaldessa de Sant Salvador, Anna Llobet (Junts), ha criticat a les xarxes socials la progressiva cancel·lació de la cultura tradicional catalana. “Com si fóssim canalleta sense criteri, en nom del laïcisme, la multiculturalitat i el feminisme ens prohibiran els Pastorets, el Pessebre, moltes pel·lícules, llibres, i ara també ens prohibiran l'òpera”:

I en un sentit molt similar han reaccionat la resta d’usuaris. Demanen abandonar ja totes aquestes polèmiques artificials i no donar més recorregut al wokisme. “Falta poc per censurar el pensament”, es lamenten els usuaris.

➡️ Política

Més notícies: