Muntatge amb dos primers plànols de Cuca Gamarra i Francina Armengol, totes dues somrient
POLÍTICA

Cuca Gamarra o Francina Armengol: comença el compte enrere

PP i PSOE mesuren les seves forces en la primera batalla per arribar a la Moncloa

Aquest dijous es lliura al Congrés dels Diputats la primera batalla per arribar a la Moncloa. El PP i el PSOE intenten imposar les seves majories en un òrgan clau per a la conformació del proper govern. Els populars presenten com a candidata a Cuca Gamarra, i els socialistes a Francina Armengol.

Tot i que els socialistes semblaven partir amb avantatge, a poques hores per a la sessió les tornes han canviat. A Gènova creix l'optimisme davant la possibilitat que Feijóo atregui finalment els diputats del PNB. Comença el compte enrere de la nova legislatura.

El PSOE, a la desesperada

El PSOE confiava en el sí de Coalició Canària per no dependre dels diputats de Junts a la votació. Però els canaris s'abstindran davant el cop de porta dels socialistes a que el PNB presidís el Congrés. El bloc de l'esquerra depèn ara de la decisió de Carles Puigdemont, que sembla que es tanca en banda.

Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont somrient i Pedro Sánchez amb cara de preocupació

En el seu darrer missatge, Puigdemont ha deixat clar que “calen fets comprovables abans de comprometre cap vot”. Per a ell, hi ha una “profunda desconfiança que no desapareixerà per un acord o un desacord”. En tot cas, Junts ja ha dit que no revelaran el vot fins a minuts abans de la sessió.

Els socialistes s'han afanyat a fer gestos per estovar els seus potencials socis. La candidatura de Francina Armengol, pròxima a l'òrbita processista, és una clara picada d'ullet a Junts. Un altre: Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres que impulsarà el català a les institucions europees.

El PP guanya terreny

El PP ha mantingut amagada la seva candidata fins a l'últim moment, però finalment ha anunciat el nom de Cuca Gamarra. Feijóo opta així per un perfil institucional i de consens, amb l'atenció posada en el PNB. A les darreres hores s'ha reactivat aquesta via per aconseguir la majoria de la taula.

Pla mitjà d'Andoni Ortuzar parlant en un míting amb el logotip del PNB de banda i una foto del Congrés dels Diputats de fons

Els populars creuen que el PNB és més a prop de la dreta que de l'esquerra. No només per les polítiques econòmiques, sinó també perquè amb el Govern Frankenstein EH Bildu ha donat el sorpasso als jertzales. L'únic escull és la presència de Vox, però en les últimes hores està canviant alguna cosa en el partit d'Andoni Ortuzar.

La pressió d'importants sectors econòmics bascos i els càlculs estratègics fan que el PNB comenci a pensar-s'ho. Això canviaria radicalment l'escenari obert després del 23-J. El PNB s'obre a fer president Alberto Núñez Feijóo a canvi de la presidència del Congrés.

Sánchez, contra les cordes

El pas dels esdeveniments ha disparat els nervis a Ferraz. El PSOE creia que amb el pas dels dies Puigdemont s'estovaria, però lluny d'això sembla enrocar-se cada cop més. L'altre problema és que per acontentar EH Bildu ha de perjudicar el PNB, i això acosta aquests al PP.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, emportant-se les mans al capdavant a l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid

Si finalment el PNB es decanta pels populars, tots els plans del PSOE se'n van en orris. Amb la presidència de la Mesa del Congrés i la majoria absoluta al Senat, el PP podrà frenar qualsevol concessió del PSOE als independentistes catalans. I això deixa els socialistes sense marge de negociació per convèncer Waterloo.

I el que és pitjor, si el PNB dóna suport al PP, Feijóo es postularà definitivament com el candidat designat pel Rei Felip VI per formar govern. Els populars aconseguirien així recuperar la iniciativa, cosa molt important fins i tot en el cas que hi hagi repetició electoral. Tot i que, de moment, tot segueix a l'aire.

➡️ Política

Més notícies: