Míriam Nogueras i Gabriel Rufián conversant davant d'un fons amb el logotip de RTVE.
POLÍTICA

Crítiques salvatges a Junts i ERC pels nomenaments de RTVE: 'Endollats'

L'electorat 'indepe' porta cada cop pitjor que el processisme sigui una agència de col·locació d'afins

Si alguna cosa ha resultat molt difícil d'assumir per a molts votants i simpatitzants del nacionalisme català és que ERC i Junts formen part del sistema polític espanyol com qualsevol altre actor. Això no s'aprecia amb l'activitat política habitual (Congrés, aliances parlamentàries, subvencions públiques, etc.), sinó quan tenen lloc coses com la de RTVE.

Com s'explicava ahir, Junts i ERC han col·locat dos dels seus, Miquel Calçada i Sergi Sol, al consell d'administració de RTVE. Es tracta del clàssic repartiment de poder polític que sempre ha caracteritzat els mitjans de comunicació públics. En aquest cas, el PSOE intenta colonitzar encara més la televisió i això implica donar la part del pastís als socis.

Cartell de RTVE de color taronja i les lletres blanques, situat al terrat dels seus estudis

A més, el decret del Gobierno per aprovar la seva pròpia decisió està dissenyat de manera que sí o sí triomfarà. Si en primera votació no s'obtenen dos terços de la cambra, es procedirà a una segona votació en què n'hi haurà prou amb majoria absoluta. Serà aleshores quan Sol (cap de gabinet de Junqueras) i Calçada (exdiputat de Junts pel Sí) entraran a formar part de la cúpula directiva de la televisió espanyola.

A més de Sol i Calçada, la quota catalana de repartiment de poder també beneirà Marta Rivas, proposada per Sumar. A l'exercici de la política des del 2004, Ribas va ser coordinadora d'ICV abans que els Comuns fessin una OPA a aquest espai polític. Amb aquest nomenament, Ribas aconsegueix instal·lar-se en un sucós càrrec mentre Sumar s'ensorra sense remei.

Indignació entre 'indepes'

L'enuig entre els sectors independentistes és màxim. Encara més si es té en compte que aquests nomenaments es van aprovar ahir, mentre la DANA deixava prop d'un centenar de morts. Però, al marge de la desgràcia, la indignació dels indepes ve pel fet que el processisme encara s'agafa amb ànsia als repartiments de poder de l'Estat que, en teoria, volen demolir.

Una de les figures més crítiques amb el procés, Bernat Dedéu, destacat escriptor i columnista, s'ha mostrat molt irat a les xarxes socials. “Mentre la gent s'ofegava, els diputats indepes han cregut que era un bon moment per aprovar la renovació de la cúpula dels mitjans espanyols. La presa de pèl d'aquesta gentola és tan oceànica que fa por”:

A més de Dedéu, són molts altres els usuaris independentistes que es reafirmen en la idea que, davant els càrrecs i els alts sous, les consciències es dissolen. Alguns aplaudeixen tímidament el nomenament de Calçada per la seva experiència periodística, però el que no es lliura de l'allau de crítiques és Sergi Sol:

Assistim, doncs, a una situació que ha estat molt comuna i que només ara ha començat a fer-se odiosa per als votants nacionalistes. És a dir, que el procés mai no hagi tingut la intenció real de separar-se de l'Estat. Això explica que l'abstencionisme hagi estat (i sigui) el repte més gran de Junts i ERC.

➡️ Política

Més notícies: