Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Crítiques a Jordi Basté per una peça sobre Aliança Catalana

Els tertulians han acabat justificant que les dones vagin amb burca pel carrer

El desastre de l'independentisme a les passades eleccions catalanes ha generat molts nervis en el processisme i els seus tentacles mediàtics. Els mitjans afins a ERC i Junts han passat d'ignorar Aliança Catalana a dedicar-li generosos espais amb un intencionat biaix mediàtic. Sense anar més lluny, aquest matí Jordi Basté li ha dedicat 35 minuts a El Món a Rac1, però sense parlar amb Sílvia Orriols ni ningú del partit, i recorrent a les ja conegudes estratègies per estigmatitzar.

Així ho ha denunciat el periodista Sergi Marañana, que acusa Rac1 de practicar “el més pur estil COPE contra els independentistes”. Ha lamentat que el programa només hagi entrevistat una dona “que diu conèixer molt bé la realitat de Ripoll i es permet el luxe de defensar que les dones vagin amb burca pel carrer”. Ha criticat també els tertulians que “aplaudeixen amb les orelles”, i ho ha catalogat de “vergonya de periodisme”.

Jordi Basté ha entrevistat Wafa Marsi, exmediadora social a Ripoll que va tractar entre d'altres amb alguns dels terroristes de l'atemptat del 17-A. L'entrevistada no triga ni un minut a trucar “racista” i “xenòfoba” a la formació de Sílvia Orriols, i atribueix el seu èxit a l'apel·lació a la terra ia la propaganda a les xarxes socials. També assegura que haver-los ignorat “ha estat un error” i demana autocrítica als partits independentistes.

Demana respecte per portar el burca pel carrer

Entre els tertulians, afirmacions com que Aliança Catalana “són islamòfobs i els molesta la diversitat”, i que “és mentida que estan silenciats”. També que “els silenciats són els que fa anys que viuen a Catalunya i no poden votar”, i que “si poguessin votar la cosa canviaria molt”. L'única veu discordant és la d'una tertuliana que lamenta que “has d'anar amb compte amb el que dius” perquè no et titllin de racista.

“Jo com a dona em sento ultratjada quan veig als carrers de Lleida dones amb burca, o quan veig dones engabiades a la festa final del ramadà”, exclama. Una afirmació que genera el rebuig de la resta de tertulians, que afirmen que "no és exclusiu de l'islam" i que "si et molesta que tallin carrers pel ramadà has de criticar quan es fan processons per Setmana Santa". Wafa Marsi intervé per acusar la tertuliana de desconeixement i en fa la seva aportació.

"Els ciutadans no tenim dret a jutjar els valors religiosos", ha deixat anar, "vivim en una societat laica on hi ha llibertat religiosa". Segons aquesta exmediadora social, "la meva llibertat d'anar tapada o no, no viola la teva llibertat d'anar tapada o no". Considera que engabiar les dones a la festa final del ramadà “no és denigrant” sinó “respectable”, i defensa la llibertat de poder anar amb burca pel carrer.

Indignació amb Rac1

És així com la peça de Rac1 per analitzar el fenomen Aliança Catalana acaba contra tot pronòstic defensant l'ús del burca pel carrer. Això ha generat un gran nombre de crítiques, perquè "això d'avui ha estat un judici sense que l'acusat es pugui defensar", i ho consideren "periodisme amb interessos, sense objectivitat". Diuen que això d'avui ha estat "la vergonya més gran de Basté", i que "ha perdut tota la credibilitat".

Més crítiques a Jordi Basté recorden que el 12-M, quan AC va deixar fora els periodistes, “Jordi Basté no parava d'excusar-se que no havia convidat Orriols perquè no eren al parlament”. Es pregunten que ara què farà, encara que de moment, vist això d'avui, sembla que no té intenció de canviar. La tertuliana díscola llança una darrera reflexió, “si defensem poder portar el burca pel carrer, com us pot estranyar que AC aconsegueixi tants vots?”.

➡️ Política

Més notícies: