Muntatge d´un pla curt d´Irene Montero mirant a terra i un marc amb la captura d´un vídeo d´una dona amb ulleres de sol parlant davant d´un micròfon
POLÍTICA

Encarregada del Registre Civil a Catalunya destapa els problemes que genera la Llei Trans

La polèmica llei d'Irene Montero aprovada pel Congrés continua provocant alarma. També a Catalunya

Que la Llei Trans impulsada per Irene Montero ha generat molts problemes és una cosa que veiem sovint. Exemples n'hem tingut diversos. Des de militars que decideixen canviar de sexe registral sense canviar-ne l'aspecte per acollir-se a avantatges fins a maltractadors o violadors que fan el mateix per poder ser destinats a presons de dones.

Tot això, sense que sigui possible en la majoria de casos saber si és un frau de llei o no. És el que té legislar en funció dels sentiments de la gent. Si l'únic requisit per canviar de sexe registral és sentir-se o no dona, es fa gairebé impossible determinar la veracitat de la voluntat del sol·licitant. Encara més, la mera sospita que es podria tractar d'un frau podria desembocar en una denúncia per transfòbia, cosa que deixa desprotegida l'administració i, sobretot, els encarregats del Registre Civil.

Precisament una encarregada del Registre Civil ha alçat la veu d'alarma per la realitat en la qual es troba a la feina. Ella exerceix les seves funcions a Catalunya. I en un acte públic va denunciar quins són els problemes que veu sovint a l'hora de registrar canvis de sexe.

La setmana passada es va celebrar un esdeveniment anomenat “Deixeu parlar les dones”. Hi va participar aquesta jove, que va fer un discurs que va viralitzar en xarxes el col·lectiu Contra El Borrado de las Mujeres, una plataforma que fa temps que denuncia els perills de la Llei Trans, sobretot per a les dones.

“Crec que és important que sigueu conscients de la situació que tenim ara mateix als jutjats i als registres civils. Sóc lletrada de l'administració de justícia a un petit poble del nord de Catalunya i sóc l'encarregada del Registre Civil”, explica aquesta dona.

"Des de principis d'aquest any, s'han multiplicat les sol·licituds de canvi de sexe registral. Fonamentalment són homes, a partir dels 35 i 40 anys, que en la compareixença manifesten que no tenen cap interès de fer cap canvi físic ni de canviar-se el nom. És clarament un frau de llei. Quines eines tinc jo com a jurista i com a professional[per denunciar-ho]? Cap”, denúncia.

A partir de la Llei Trans, “m'han tallat totes les eines que jo podia tenir per fer la meva feina: que és reflectir que la realitat es reflecteix a la realitat registral. No puc fer cap pregunta i no puc qüestionar res. Perquè la nova llei que va impulsar el Ministeri de Desigualtat no ens deixa fer la nostra feina. Estem absolutament desemparades”.

Aquest testimoni se suma als molts que s'han conegut des que fa més d'un any es va aprovar la Llei Trans. Segons aquesta llei, només amb expressar la seva voluntat al registre, qualsevol home pot canviar de sexe registral i, així, per exemple, demanar ser destinat a un mòdul de dones si es troba a la presó, participar en competicions esportives femenines o beneficiar-se de l'anomenada discriminació positiva de què gaudeixen les dones.

➡️ Política

Més notícies: