El polític català Jordi Turull, molt somrient, sostenint un cartell amb les mans
POLÍTICA

S'acarnissen amb Junts per un detall de la seva campanya pel català a Europa

Utilitzen l'anglès al lloc del català

Junts per Catalunya passa una crisi de confiança entre els seus després de l'acord amb el PSOE. El partit de Carles Puigdemont tracta la desesperada de vendre el pacte com a triomf històric de l'independentisme. Però no serà fàcil recuperar el crèdit de la parròquia indepe, i es demostra a cada gest.

Els independentistes indignats han aprofitat la darrera campanya dels juntaires per atiar-los. Es tracta d'una campanya per demanar l'oficialitat del català a Europa, que era una de les demandes principals en els acords d'investidura. Un detall ha cridat latenció i ha fet cremar les xarxes socials.

Els independentistes indignats els retreuen que el lema de la campanya sigui “Say yes”, és a dir, en anglès en lloc d'en català. Per a molts, una demostració més del dubtós compromís dels postconvergents amb la causa. Més enllà de l'anècdota, hi ha una desafecció clara de les bases cap als partits.

Baixada de pantalons

El periodista Sergi Maraña, conegut per la seva posició crítica amb el processisme, ha tret a la llum la polèmica. “El pluralisme lingüístic que pregonen i demanen a Europa ni tan sols l'han practicada a la campanya per ajudar el català a la UE. Fins i tot en això s'han abaixat els pantalons, lamentable és poca cosa”.

"Que ben retratats surten, llegiu-vos la ironia, és tota una declaració d'intencions", diu un altre comentari. “Com es promociona una llengua amb una altra llengua”, es pregunta algú, “tot el que toqueu ho espatlleu”. La paraula “traïdors” torna a ser una de les més repetides per referir-se als postconvergents.

Els indepes indignats es dirigeixen sobretot a Carles Puigdemont ia Jordi Turull, a qui responsabilitzen de la “presa de pèl”. Els anomenen “estafadors” i els acusen de vendre els principis per la “pagueta”. El lament dels independentistes és que “ens han tornat a enganyar”, i asseguren estar-ne farts.

Ningú es creu això del català a la UE

Junts va exigir l'oficialitat del català a Europa en el marc de les negociacions per investir Pedro Sánchez. El Govern s'hi va comprometre, però aviat es va veure que el camí era més difícil del que s'esperava. Finalment, davant de les reticències de diversos estats membres de la Unió, el Govern no votarà l'oficialitat a la reunió d'aquest dimarts.

Moncloa i Junts assumeixen així que han perdut la darrera oportunitat d'aprovar la mesura abans que finalitzi la presidència espanyola de la UE. Tot i així, és improbable que Junts trenqui el seu acord amb el PSOE. Pels de Carles Puigdemont, la llei d'amnistia continua sent el més important, i la resta és simbòlica.

Així, els activistes i els independentistes més convençuts s'han tornat a quedar sols defensant el català a Europa. Ni tan sols amb la seva campanya “Say yes” ha aconseguit Junts convèncer la parròquia independentista. Continuen considerant el partit de Puigdemont còmplice de la traïció a la causa.

➡️ Política

Més notícies: