Muntatge d'un taulell de carn halal amb Dani Cornellà de la CUP i Jéssica Albiach dels Comuns

POLÍTICA

La doble moral de l'esquerra animalista catalana amb el ritual halal

La CUP i els Comuns, que van portar fa quatre mesos al Parlament una proposició per acabar amb els correbous 'més agressius', guarden silenci malgrat fer bandera del benestar animal

El Parlament de Catalunya està tramitant des de fa quatre mesos una proposició de llei per prohibir les "modalitats més agressives" dels correbous. Va ser una proposta de la CUP i els Comuns, que va comptar amb l'abstenció d'ERC, Junts i el PSC i el vot contra PP, Vox i Ciutadans. Gràcies a la indeterminació dels tres grans partits catalans, la proposta va tirar endavant.

A partir d'aquí, la idea és modificar la llei actual que sí que permet espectacles que no acaben amb la mort de l'animal en municipis on existeix aquesta tradició. La intenció és que els correbous al mar, els bous capllaçats i els bous embolats siguin prohibits. Tant la CUP com els Comuns van destacar l'"impacte negatiu" que aquestes festes tenen als animals: "Volem situar Catalunya com a país pioner en la defensa dels drets dels animals", afegia el diputat de la CUP Dani Cornellà. Jéssica Albiach, presidenta dels Comuns, anava en la mateixa direcció i va defensar la llei perquè "és a favor d'un país millor" i perquè Catalunya "estigui a l'avantguarda de la protecció dels animals".

El debat sobre els correbous és profund, complex i s'ha fet massa vegades sense escoltar la veu de les entitats taurines de les Terres de l'Ebre. La veritat és que partits polítics com els Comuns i la CUP s'han mostrat completament contraris amb un únic argument: el benestar animal i convertir Catalunya en un lloc on aquests no pateixin. En un sentit similar es va mostrar el 2022 Pere Aragonès, que va demanar canvis als correbous per "una qüestió de benestar animal".

Muntatge amb el taulell d'una carnisseria i el cos d'un metge amb bata blanca i els braços plegats

Curiosament, ni la CUP, ni els Comuns ni Esquerra han portat al Parlament la prohibició del sacrifici animal amb els rituals halal i kosher, malgrat que és evident que l'animal pateix, ja que no hi ha atordiment previ. Ha estat el Tribunal Europeu de Drets Humans qui l'acaba d'avalar, situant-hi per sobre el benestar animal a la llibertat religiosa. No hem sentit ni una paraula de l'esquerra animalista catalana en aquest sentit, ni abans de la sentència ni les darreres hores. Curiós per a qui vol que Catalunya "estigui a l'avantguarda" dels drets dels animals.

El ritual halal consisteix a tallar el coll als animals, que es dessagnen durant hores fins que els arriba la mort. A diversos països d'Europa està prohibida aquesta pràctica, mentre que a altres només es permet consum local, no permetent l'exportació. El ritual halal practica un atordiment elèctric no letal que respecta “l'esperit del sacrifici religiós”. Doncs bé, en aquest cas, silenci absolut de l'esquerra animalista al Parlament. És més, la Generalitat presentava fa dos mesos la marca “Catalunya Halal”, per exportar per tot el món productes elaborats amb el ritual halal.

Només la comunitat islàmica catalana alça la veu

El Tribunal Europeu de Drets Humans no ha prohibit l'ús dels rituals halal i kosher, sinó que n'ha avalat la prohibició. Ara, conseqüentment, s'hauria de prohibir al nostre país. No seria coherent defensar el benestar animal i no prohibir uns rituals on l'animal pateix durant hores fins a la mort. De moment, només ha parlat la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya. El seu president, Mohammad El Ghaidouni, espera que tant el Gobierno com la Generalitat "tinguin en compte la llibertat religiosa dels musulmans". El Ghaidouni recorda que el dret a la llibertat de culte està recollit a la Constitució i a l'Estatut català.

Un rebaix d'ovelles i al cercle, un home en un escorxador

De moment, els partits catalans, excepte Aliança Catalana de Sílvia Orriols, callen i no han donat la seva opinió sobre la decisió del TEDH. Fa dos anys, Junts, ERC, el PSC i la CUP van votar en contra a Ripoll d'acabar amb els sacrificis halal a l'escorxador d'aquest municipi, després d'una moció de la mateixa Orriols. Veurem que diran ara si algú es decideix portar-lo al Parlament.