Pla mig curt de Pedro Sánchez assegut al seu escó al Congrés dels Diputats i mirant cap amunt
POLÍTICA

Creix la rebel·lió interna al PSOE contra Pedro Sánchez per l'acord amb ERC

Diverses direccions autonòmiques del PSOE no accepten la concessió del concert econòmic solidari a ERC

Que Sánchez fuig endavant i juga curt no és una novetat. Aquest sempre va ser el seu estil, el que almenys li ha permès instal·lar-se al poder. El darrer exemple de concessió política en curt ha estat l'acord amb ERC.

De moment, només els republicans diuen que és un concert econòmic total i absolut. És més, tant Raquel Sans com Marta Rovira insisteixen que això els apropa a la independència. Com és evident, és una postura de consum intern.

Per part del PSOE, en canvi, observem certa moderació entre els que estan directament implicats a l'acord.

Dos homes amb vestits formals asseguts en butaques, amb banderes d'Espanya i Catalunya darrere seu i un quadre a la paret.

Salvador Illa, per exemple, no ha dit gaire cosa. Tampoc la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha d'autoritzar tota l'operació.

Ara bé, entre els socialistes que veuen la situació des de lluny ja han sorgit veus discordants. Començant, és clar, per la del president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que ha criticat amb contundència l'acord.

Però la veritat és que García Page no és l'únic crític dins del PSOE amb aquest primer pas cap a la federalització d'Espanya. L'acord aconseguit toca la butxaca, i els diners mostren amb claredat les preferències de cadascú.

I és que, encara que es faci amb discreció, el presumpte concert econòmic per a Catalunya suposa un canvi de gran profunditat política per a Espanya. Novament, Sánchez ha marcat el compàs que es balla.

Comunitats en contra

La veïna de Castella-la Manxa, Extremadura, tampoc està per la feina d'empassar-se amb aquesta maniobra de Sánchez. El secretari general del partit a Extremadura, Miguel Ángel Gallardo, ha demanat que es convoqui el Consell de Política Federal del partit. Es tracta de l'òrgan intern que tracta la cohesió territorial i la política autonòmica.

Segons va explicar Gallardo, la importància de la mesura exigeix “dialogar i definir la postura en un tema tan transcendent”. L'únic obstacle és que aquest Consell l'ha de convocar el secretari general, és a dir, Pedro Sánchez.

En una forma també contundent s'ha expressat la direcció socialista d'Astúries. El president del principat, Adrián Barbón, ha mostrat la seva oposició directa a l'acord. A través del conseller d'Hisenda la postura del Principat és la de “rebuig que qualsevol comunitat abandoni el règim comú a través d'un concert fiscal”

Primer pla d'Emiliano García Page

I encara que de moment no alcen la veu amb la mateixa claredat, hi ha importants direccions autonòmiques socialistes que tenen recels cap a aquest acord. Madrid, Castella i Lleó, Aragó o Cantàbria també esperen que Sánchez convoqui el Consell de Política Federal.

Aquesta situació revela que de moment els únics que estan a favor de l'acord són els seus autors. La resta, sobretot si és socialista, guarda un silenci prudent. En qualsevol cas, el PSOE ja ha donat diversos exemples d'oposició innòcua a Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: