El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, amb cara seriosa compareix en un acte públic al Museu Reina Sofía
POLÍTICA

Creix la pressió sobre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont en una setmana clau

Apareixen noves veus crítiques contra l'amnistia

Cada cop més sols i més qüestionats pels seus i per la pressió externa. És així com se senten ara mateix Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, i els equips negociadors de PSOE i Junts. Les crítiques assetgen la Moncloa i Waterloo en una setmana clau per al futur polític d'Espanya.

A les files socialistes, Odón Elorza ha estat l'últim a criticar la deriva del partit. L'exalcalde de Sant Sebastià ha carregat sense embuts contra l'amnistia al Comitè Federal del PSOE aquest dissabte. I se suma així als díscols que, com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, s'oposen a la submissió a l'independentisme.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont amb cara de pocs amics i de fons una foto de l'hemicicle del Parlament Europeu

Un altre a mostrar la seva oposició a l'amnistia les últimes hores ha estat Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia. En una entrevista a El Mundo, es retracta del suport inicial a la mesura de gràcia. El seu canvi de posició deixa encara més sol Carles Puigdemont en la recta final de les negociacions amb el PSOE.

Oposició interna al PSOE

El Comitè Federal del PSOE, celebrat aquest dissabte, va servir per avalar l'estratègia de la direcció de pactar amb els independentistes. Però també va posar de manifest el creixent malestar dins les files socialistes. Odón Elorza, un històric del partit, ha estat l'últim a trencar el silenci contra l'amnistia.

L'exdiputat ha demanat una consulta específica sobre l'amnistia al comitè federal del partit. La pregunta que es va formular aquest cap de setmana era molt general sobre formar un govern amb Sumar “i amb el suport d'altres formacions”. Per a Elorza, s'hauria de preguntar directament sobre “l'aval o no a la llei d'amnistia”.

A més, el socialista ha estat molt clar segons la seva opinió. En una entrevista a El Confidencial, afirma que “Puigdemont no es pot anar de rosetes”. I adverteix que "amb l'argument de consolidar la convivència a Catalunya podem estar coadjuvant a un perjudici en la convivència a la resta d'Espanya".

Puigdemont, cada cop més sol

A l'altra banda, Carles Puigdemont també comença a sentir la pressió d'una decisió que serà clau per al futur de l'independentisme. La disputa oberta amb el Cercle d'Economia aïlla encara més l'expresident. Importants sectors de l'empresariat català veuen perillosa una amnistia que no vagi de la mà de la renúncia a la unilateralitat.

El Cercle d'Economia va mostrar suport a l'amnistia com a via de resolució del conflicte. L'ens va supeditar la mesura de gràcia a la renúncia a la unilateralitat. Puigdemont va respondre divendres passat defensant la vigència del referèndum de l'1-O i la declaració unilateral d'independència.

La influent entitat econòmica catalana considera que això dinamita tots els ponts per resoldre el conflicte. En paraules del seu president Jaume Guardiola, “l'actitud de Puigdemont és incompatible a negociar l'amnistia”. Junts va perdent cada cop més suports per a una mesura, l'amnistia, que necessita el consens més gran possible.

Costos per a Sánchez i per a Junts

Pedro Sánchez sent la pressió de la dissensió interna i sap que haurà de justificar molt bé la mesura tant als seus com a la resta d'espanyols. El silenci imposat durant les negociacions i la crítica d'alguns barons està desgastant molt el PSOE. A més, malgrat marcar línies vermelles, Junts està portant les converses a l'extrem demanant als socialistes sacrificis difícils d'assumir.

Per la seva banda, Carles Puigdemont va veure la setmana passada com les bases del Consell de la República votaven en contra de pactar amb el PSOE. Amb l'independentisme radical en contra i sense el suport d'importants sectors econòmics, Puigdemont s'enfronta més sols que mai a una decisió crucial. És clar que l'acord no tindrà només costos per a Sánchez, sinó també per a Junts.

Fonts negociadores asseguren que l'acord està pràcticament tancat i es podria anunciar la setmana que ve. Queda per resoldre la qüestió del relator internacional, una cosa gens fútil pel rebuig que genera al PSOE. Tot i que arribats fins aquí no sembla un escull insalvable.

➡️ Política

Més notícies: