Muntatge de fotos de Pedro Sánchez, amb cara trista, aixecant la mà dient adéu amb el logo del PSOE de fons
POLÍTICA

El cop d'efecte que prepara Pedro Sánchez per convèncer Puigdemont

El líder socialista està disposat a tot per continuar sent president del govern

Hi ha dues coses que han quedat més que demostrades en la política espanyola els darrers anys. Una, que a Pedro Sánchez no se'l pot donar per mort mai. I dos, que l'actual president en funcions del govern està disposat a tot per continuar agafat al poder. Ara, el líder del PSOE prepara un cop inesperat per fer realitat les seves aspiracions de seguir 4 anys més a la Moncloa.

Tot i l'estira i arronsa habitual en els processos de negociació, Pedro Sánchez pot donar per pràcticament segurs els vots dels socis que ha tingut en la darrera legislatura. Gesticularan més o menys, però partits com Bildu, ERC o el BNG no posaran en perill la investidura del candidat socialista. Després de perdre un diputat a favor del PP amb el recompte del vot exterior, el PSOE necessita ara que Junts doni el seu 'sí' i no n'hi ha prou amb la seva abstenció.

Primer plano de Carles Puigdemont con cara de circunstancias

Els equilibris que ha de fer Junts entre el sector pragmàtic i el sector més radical el converteixen en un partit imprevisible. Ja va quedar demostrat quan van decidir abandonar el Govern després de les desavinences amb Esquerra. Un altre exemple són les primeres reivindicacions que han posat sobre la taula: l'amnistia i l'autodeterminació. Dos elements que difícilment el PSOE podrà complir.

Davant d'aquesta situació, Pedro Sánchez sembla disposat a fer un cop sobre la taula per assegurar-se el vistiplau del partit de Puigdemont a la seva investidura. Sap que haurà de cedir fins a cert punt, sempre calculant fins on pot arribar. Ja ho va fer quan va decidir indultar Junqueras, Turull, Romeva i companyia. I sembla que ara tornarà a jugar al límit.

Un pacte a Barcelona per convèncer Junts

Segons El Confidencial, l'as que guarda sota la màniga Pedro Sánchez seria oferir a Junts entrar al govern municipal de Barcelona. Segons aquest diari, tant ERC com Comuns temen que Jaume Collboni acabi oferint als de Puigdemont governar conjuntament la capital catalana.

Actualment, l'alcalde de Barcelona governa amb només 10 regidors i és evident que tard o d'hora necessitarà algun soci estable. Ada Colau ja va presentar la seva oferta. Ernest Maragall tampoc no ha tancat la porta a la possibilitat de pactar amb Collboni. Però ara, segons El Confidencial, els uns i els altres temen que pactar a la capital de Catalunya sigui una de les contrapartides que ofereixi Sánchez a Puigdemont.

Jaume Collboni durant un debat electoral amb els braços aixecats donant expliacions

Sempre segons El Confidencial, l'empresariat català donaria el seu vistiplau a aquesta via, coneguda com a sociovergència. De fet, el model de ciutat coincideix en molts aspectes. Això sí, el mateix digital apunta que, ara com ara, les posicions estan molt allunyades.

Recordem que part del distanciament entre socialistes i Junts es va accentuar després de la jugada del PSC de pactar amb Ada Colau i el PP per arrabassar l'alcaldia a Xavier Trias. El candidat processista havia arribat a un acord amb ERC per governar a Barcelona, però Collboni es va avançar amb aquest pacte a tres bandes que el va proclamar alcalde.

En qualsevol cas, i encara que cataloguen un acord final improbable, no deixa de ser significant que es posi sobre la taula aquesta possibilitat. I més que Comuns i ERC temin que s'acabi donant.

Políticament sembla evident que Junts té poc a guanyar amb aquest pacte. Però després de quedar-se sense Govern, sense les diputacions de Barcelona, Tarragona i Lleida i sense ciutats com ara Barcelona o Reus, la formació de Carles Puigdemont ha perdut moltes quotes de poder i ha quedat tocada econòmicament parlant.

➡️ Política

Més notícies: