Muntatge de Salvador Illa amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

El PSC es dispara i el processisme en caiguda lliure, segons el CIS català

El PP prendria a Vox la quarta plaça


El nou baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) dóna un clar avantatge del PSC de Salvador Illa a les eleccions al Parlament. Segons l'enquesta, els socialistes obtindrien entre 39 i 45 escons. El processisme seguiria costa avall, amb 29-34 diputats per a ERC, i 19-24 per a Junts per Catalunya.

Això vol dir que els de Salvador Illa podrien arribar a sumar fins a 12 diputats més als 33 que ja tenen. El més rellevant és que es distanciarien d'ERC, ja que els de Pere Aragonès perdrien quatre escons. La gran patacada seria per a Junts, que caurien fins a perdre entre 8 i 13 diputats.

L'altre partit que experimenta una pujada important és el PP d'Alejandro Fernández. Els populars passarien de 3 a entre 12 i 17 diputats, arrabassant la quarta plaça a un Vox que podria caure dels 11 als 6 diputats. A Comú Podem podria sumar fins a sis escons més, i la CUP perdria la meitat, de 9 a 4.

Aquest nou baròmetre del CEO correspon a les enquestes fetes entre el 9 d'octubre i el 7 de novembre. En aquell moment s'havia tancat l'acord del PSOE amb ERC, però no el dels socialistes amb Junts. Caldrà esperar el nou baròmetre per saber ja amb més claredat quin impacte tenen els pactes en el comportament electoral.

Boom d'Illa, i càstig al processisme

El pla d'Illa per trencar els blocs a Catalunya va vent a popa a tota vela, i guanyaria folgadament les eleccions segons el baròmetre del CEO del novembre. El PSC aconseguiria 45 escons a la forquilla més alta. Això sí, encara estaria lluny de la majoria absoluta del Parlament, fixada en 68 diputats de 135.

La política de pactes quedaria molt oberta, encara que el tripartit PSC-ERC-En Comú Podem sumaria de llarg. En canvi, la majoria independentista s'allunya i els partits processistes no podrien governar. Es confirma doncs l'“efecte Illa”, que porta tres eleccions seguides guanyant a Catalunya, i el càstig independentista als partits processistes.

Alejandro Fernández, llançat

Alejandro Fernández és un altre dels triomfadors de la nova enquesta del CEO, que anuncia un sorpasso a la dreta. El seu desafiament a la direcció nacional del PP sembla haver agradat a l'electorat constitucionalista. L'aposta de mà dura contra el Procés té premi, i aconseguiria prendre a Vox la tercera posició.

Els de Santiago Abascal no hauria aconseguit capitalitzar la indignació contra l'amnistia i, com a Espanya, també a Catalunya perdrien força. El que és clar és que a Catalunya la dreta segueix encara molt lluny de poder governar. Les eleccions catalanes tindran lloc, si no hi ha cap bestreta, el 2025.

➡️ Política

Més notícies: