El vicepresident del Consell per la República (CxRep), Toni Comín, durant el Congrés del seu partit, a l'Espace Jean Carrere, a 4 de juny de 2022, a Argelès-sur-Mer, Pirineus orientals, Occitània, (França)
POLÍTICA

El Consell de la República avança cap a la seva fi sota l'ombra de corrupció

Una junta gestora assumeix les regnes de l'entitat amb l'objectiu de convocar eleccions

A l'arcàdia feliç de l'independentisme, el Consell de la República havia de ser el govern paral·lel de la nova república independent. Tot i la seva aparent transversalitat, sempre va ser un òrgan controlat per Carles Puigdemont. La seva funció era sostenit el relat del president legítim de Catalunya a l'"exili".

La cosa anava més o menys bé fins que el procés va punxar i es va començar a evidenciar l'engany de l'elit processista. Aleshores, el Consell de la República va experimentar una ràpida mutació. Malgrat la seva aparença de transversalitat, sempre va ser una eina al servei de Puigdemont per conquerir l'hegemonia de l'independentisme.

Carles Puigdemont parlant en un podi amb micròfons, sostenint papers a la mà, fons verd.

L'allau de baixes del Consell va coincidir amb la polèmica decisió de suprimir l'òrgan legislatiu, l'Assemblea de Representants. Un cop definitiu que va causar encara més desafecció entre els seus membres.

La crisi del Consell suma ara un nou capítol amb el cessament dels treballadors de l'entitat, tal com refereix La Vanguardia. Segons aquesta informació, al capdavant ha quedat una gestora formada per un cos de voluntaris.

Toni Comín defensa la continuïtat del Consell

La retallada de la plantilla també té a veure amb les restriccions econòmiques cap a l'Associació Catalana per la República Global, que nodreix l'entitat. El motiu, les irregularitats denunciades per l'empresa gestora que inclouen despeses indegudes per part de Toni Comín.

Ha estat precisament Toni Comín qui ha sortit en defensa del Consell de la República. "Si un dia es va decidir que el Consell era la continuació de l'1 d'octubre, llavors que desaparegués no seria inocu. Crec que hi ha una certa responsabilitat en què el Consell, si representa allò que és evident que representa, no mori”, ha expressat.

Però ell mateix ha contribuït de manera notable al desprestigi de l'entitat. Són molts els membres i exmembres de l'ens que fa temps que denuncien les pràctiques del seu vicepresident. 

Greus acusacions d'una exdirigent

Són diverses les persones que acusen Toni Comín d'haver maniobrat per beneficiar l'empresa Iniciatives Events. La companyia regenta el monopoli del sector, facturant 12 milions d'euros a l'any. Una preeminença que hauria aconseguir en part a través de les seves connexiones amb l'elit independentista.

Així, l'empresa de la germana de Toni Comín es va convertir en la principal subministradora del Consell en els esdeveniments que celebrava. Sobretot el miting multitudinari a Perpinyà el febrer de 2020. Aquell acte va desencadenar la dimissió de l'aleshores dirigent del Consell a la Catalunya Nord, Júlia Taurinyà.

Carles Puigdemont parlant a un micròfon amb una bandera catalana de fons.

Júlia denuncia que la cúpula del Consell, a través de Betona, va adjudicar la celebració de l'esdeveniment a aquesta empresa. Cosa que va causar indignació a Taurinyà, que fins a l'últim moment va intentar encarregar l'organització a empreses locals.

Aquesta exdirigent acusa Betona Comín d'adjudicacions a dit utilitzant la seva posició privilegiada dins del Consell. “Deia que és la germana de l'exiliat més proper a Puigdemont, es presentava així. Plantejava les coses com si fossin ordres de presidència que traslladaven a través seu”, afirma.

[tweet]1868561453219016834[/tweet] 

El que es desprèn d'aquestes acusacions és que aquella operació va ser el detonant de tot el que ha vingut després. La crisi oberta al si del Consell de la República complica la seva supervivència a llarg termini. Quelcom que comença ja a assumir el propi Carles Puigdemont. 

➡️ Política

Més notícies: